Audi Q7 iz 2008. godine, kojeg je koristio raniji predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, nedavno je ponuđen na licitaciji po gotovo četiri puta nižoj cijeni od nabavne.

Za potrebe predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Vjekoslava Bevande kupljen je terenac visoke klase, marke VW Touareg V6, po cijeni od 148.590 KM. Automobil je plaćen za oko 20.000 KM više nego je planirano javnim pozivom za nabavku automobila.

Poziv je objavljen u siječnju ove godine u Službenom glasniku BiH. Javila su se tri ponuđača sa gotovo identičnom cijenom, a komisija Generalnog tajništva Vijeća ministara prihvatila je ponudu firme M.R.M. export-import d.o.o. Ljubuški, piše Centar za istraživačko novinarstvo.

Na otvaranju ponuda bio je prisutan predstavnik M.R.M-a export-import d.o.o. Miroslav Rupčić. Riječ je o nekadašnjem pomoćniku ministra obrane Federacije BiH i bivšem direktoru ‘Hercegovina osiguranja’. Rupčić je u drugoj polovini 2004. godine osuđen na zatvorsku kaznu jer je, uz ostalo, preusmjeravao novac namijenjen Ministarstvu obrane FBiH ka Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ), stranci kojoj pripada Bevanda.

U izjavi za novinare Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) Rupčić kaže da ne pripada HDZ-u, te da se slučajno zatekao u Sarajevu pa su ga iz firme zamolili da bude prisutan. On tvrdi da sa firmom M.R.M. nema ništa i da je umirovljenik. Prema podacima iz Registra gospodarskih subjekata, suvlasnik M.R.M-a je Blago Rupčić, Miroslavov otac.

Prethodni predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić koristio je službeni automobil Audi Q7 iz 2008. godine, plaćen 219.900 KM. Službeno vozilo ranijeg predsjedavajućeg nabavljeno je od firme Transjug L koja se nalazi u vlasništvu Špirićevog stranačkog kolege Đorđa Kojića, o čemu je CIN već pisao.

Ovaj automobil je krajem prošlog mjeseca stavljen na javnu licitaciju za cijenu od 59.017 KM, no s obzirom da nije bilo ponuđača, ona će biti ponovljena, naveo je CIN.