Priopćenjem za javnost oglasili su se iz Hrvatskoga saveza HKDU-Hrast.

Vijećnici  Hrvatskog saveza HKDU-Hrast  napustili su sjednicu OV Čitluk zbog ishitrene legalizacije uzurpiranih parcela koje je predložila i legalizirala aktualna vlast.  Mi nemamo ništa protiv ljudi koji žele investirati u sadnju smilja i otvarati nova radna mjesta u vremenu kad se događa pravi egzodus Hrvata u treće zemlje, ali ne možemo sudjelovati  u radu Općinskog vijeća koje želi na ovako destruktivan, nesposoban i nepravedan načinu rješavati pitanja u svezi dodjele koncesije našim Brotnjacima.

Držimo da je ova legalizacija uzurpiranih čestica,  suluda i nepravedna  odluka vladajuće stranke  ( Ne ulazeći pritom u razloge jeli vlast svojom nesposobnošću i sporošću natjerala ljude na uzurpaciju zemljišnih parcela) koja jednostavno nije poštena prema svim onim vrijednim i strpljivim građanima Brotnja koji su mjesecima hodali po općinskim hodnicima te koji su poštovali sve zakonske procedure. Jasno je da vladajuća stranka ima većinu u vijeću i da može donositi odluke kakve želi i da je najodgovornija, ali mi ne želimo  sudjelovati u donošenju takvi odluka.

U prvom mjesecu ove godine smo upoznali javnost sa neodgovornim ponašanjem načelnika općine g. Ine Jerkića i njegovih službi po pitanju  dodjela koncesije građanima Brotnja. Kad su se pojavile prve pojave uzurpacije načelnik nije  angažirao policiju da fizički spriječe uzurpaciju jer se ona odigravala danima pred očima svih građana  Brotnja. Nakon što načelnik nije spriječio uzurpaciju što bi svaki savjesni i odgovorni načelnik napravio , on i njegove službe nakon toga nisu  podnijele  krivične prijave protiv uzurpatora što im je bila zakonska obveza i dužnost .

Paralelno ovoj prešutnoj suglasnosti svojim stranačkim podobnicima načelnik općine i njegove službe učinili su sve da zaustave, ometaju i demoraliziraju sve one građane Brotnja koji su zakonskim putem htjeli ostvariti pravo na koncesiju.

U dvanaestom mjesecu prošle godine nekoliko stotina građana Brotnja koji su prošli dio ionako komplicirane zakonske procedure dobilo je obavijest da im općinske službe naprave parcelizaciju zemljišnih čestica na temelju važeće samoinicijativne ponude min. Poljoprivrede HNŽ-a i odluke OV  Čitluk. Danima su općinske službe to protuzakonito odbijali napraviti zbog raznih izlika i isprika. Drugim Brotnjacima koji su podnijeli zahtjeve za koncesiju u pola procesa su općinske službe dostavili papir da se sad parcela koja se vodila kao pašnjak i za koju su dobili dokument  da je pašnjak sad odjednom vodi kao šumsko zemljište.

 Ovo je zaista nečuveno i nedopušteno. Vlast ima uzvišenu zadaću da hrabro štiti interese općine i svih Brotnjaka a ne da blokira pozitivne procese i snage a potiče negativne pojave i trendove i šalje poruke o anarhiji i bezvlašću. Trebalo je svima a, ne samo nekima reći da uzurpira svatko zemlju kako mu se prohtije – Tada nam i nije potrebna vlast. Nakon ove odluke pravno i formalno je poslana poruka svim Brotnjacima da krenu u uzurpaciju zemljišta kako se kome prohtije. Platit će kaznu 1000 KM i može nesmetano raditi. Nema čekanja i mrcvarenja po raznim administrativnim uredima, a niti ti tko može konkurirati za parcelu koju si uzurpirao.  

Umjesto da općinska vlast potiče i u što kraćem roku realizira zahtjeve za koncesijom na temelju važećih zakonskih procedura po uzoru na susjedne općine, oni rade razne opstrukcije sve u cilju da građani Brotnja koji su išli zakonskim  i legalnim putem odustanu. Da je sreće i sposobne i odgovorne vlasti od predaje zahtjeva do početka radova ne bi trebalo proći više od 20 dana. Veći bi bile zasađene stotine hektara smiljem i uposleni mnogi Brotnjaci.

Evo sad će četvrti mjesec a da niti jedan građanin Brotnja nije dobio koncesiju na zemlju a iako je u prvom mjesecu vijeće jednoglasno podržalo odluku o dodatnoj parcelizaciji čestica na jedan ha. Tada je to načelnik predstavio kao ubrzanje procesa za dodjele koncesije  -što se nažalost nije desilo.

Promatrajući odnos ponašanje i postupke vladajuće stranke po pitanju ovog pozitivnog projekta sadnje smilja, odnosa prema Međugorju, regulacijskom planu Bare 1 i izgubljeni slučaj Kompasa kao da je Bog odlučio kazniti Brotnjake oduzevši razum općinskoj vlasti koja vuče ovako sulude poteze na štetu građana Brotnja.

Klub vijećnika HKDU-Hrast

(glasbrotnja.net)