Vijeće ministara BiH, na prijedlog Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, usvojilo je danas, na 46. sjednici, financijski plan za popis stanovništva, kućanstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine i formuliralo pitanja koja se odnose na državljanstvo, etničku pripadnost, vjeru i maternji jezik, stoji u priopćenju Službe za informiranje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Na ovaj način, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine  je donijelo potrebne odluke koje su preduvjet za provedbu popisa stanovništva u oktobru ove godine. Pitanja o etničkom/nacionalnom izjašnjavanju, o vjeri i materinskom jeziku bit će poluotvorenog tipa.  Pitanje u vezi s državljanstvom sadržavat će obavezne odgovore: Bosne i Hercegovine, Bosne i Hercegovine i druge države, druge države i bez državljanstva, te mogućnost izjašnjavanja o entitetskom državljanstvu.

Šifarnici će se raditi nakon popisa, a u jedinstvenoj bazi podataka bit će  evidentirani svi odgovori. Prema financijskom planu, bruto troškovi popisa iznosit će 46.489.665  KM. Logo popisa bit će Popis BiH 2013, na oba pisma. Slogan popisa je Moj korak u budućnost.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine zadužilo je entitetske geodetske zavode da do kraja mjeseca riješe preostala pitanja u vezi s kartografijom, saopćeno je iz Službe za informisanje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

(oslobodjenje.ba)