U ponedjeljak, 3. 6., na Trgu sv. Marka u Zagrebu, organizirano je javno okupljanje podrške šestorci bh. Hrvata čelnika Herceg-Bosne te HVO-a. Inicijatori su studenti članovi pojedinih zavičajnih i studentskih udruga zajedno s drugim prijateljima dobre volje kojih sve zajedno veže to što dolaze iz Bosne i Hercegovine te osjećaju snažnu privrženost pravdi i istini te rodoljublje, kako je to naveo koordinator okupljanja, student Pravnog fakulteta, Ante iz Ljubuškog.

Na Trgu bana Jelačića okupilo se više stotina podržavatelja, a oko 17 sati veći dio, sa zastavama i transparentima, uz pjesmu, uputio se u povorci prema Trgu sv. Marka gdje je uslijedio jednosatni program.

U uvodu je koordinator zamolio prisutne za minutu šutnje za sve stradale u Domovinskom obrambenom ratu, na bilo kojoj strani, od bilo čije ruke, nakon čega se referirao na neke kritike prijatelja i profesora koji su izrazili skepsu prema učinku skupa zbog bojazni od neuspjeha i premalenog odaziva. Te savjete uzeo je kao dobronamjerne, no ispostavilo se da bilo kakva brojka ili bojažljiva kritika nije uspjela omesti organizatora da ovako javno s Markova trga uputi snažne poruke koje su hrabro i najavljivali u pozivu na događaj.

Iva iz Posušja, također studentica Pravnog fakulteta, započela je program recitacijom Pjesma Hrvatskoj, a središnji dio bile su točke proglasa koje su pročitali redom pet studenata iz pet različitih krajeva BiH – Ivan iz PosavineIvan iz BosneBoško iz LivnaJosip iz Hercegovine te Matea iz Rame. Za kraj je poznati hrvatski glumac iz Mostara, sudionik Domovinskog obrambenog rata, Slaven Knezović, popularni Grof, izrecitirao ulomak iz završe riječi generala Slobodana Praljka, te zaradio golemi pljesak svih okupljenih.

Okupljeni su, također, u nekoliko navrata znali prekinuti čitače proglasa gromoglasnim pljeskom, a na najviše odobravanja naišle su sljedeće poruke:

„Moramo priznati da nas je više razočarao stav ignorantskog stajališta vladajućih lica i stranaka u Republici Hrvatskoj ali i Bosni i Hercegovini, nego presuda Haaškoga suda“

„Hrvatska Zajednica Herceg-Bosna nije osnovana da bi bila protiv BiH“

„Hrvatskom narodu treba federalna jedinica. Treba nam entitet s diskontinuitetom teritorija.“

„Morate nas glasno podržati i vi ste pravni sljednik potpisnika Daytona. Još nije kasno, probudi se Hrvatska!“

Proglas kojeg je čitalo pet studenata iz pet različitih krajeva Bosne i Hercegovine možete u cijelosti pročitati klikom na link PROGLAS.

Fotografije sa okupljanja možete pogledati u FOTOGALERIJI.

(www.zkhs.hr)