Kako prenose na svojoj službenoj facebook stranici, Mjesna zajednica Međugorje daje na uvid popis aktivnosti, projekata i događanja koja su uspješno i manje uspješno ostvarena u mandatu aktualnog Vijeća. Izvješće prenosimo u cijelosti i u integralnog obliku.

Izvješće o radu za protekli period u mandatu aktualnog Vijeća – MZ MEĐUGORJE

1. Prva aktivnost bila je akcija čišćenja snijega. U roku od 7 dana očišćeno je oko 12 km cesta od visokih snježnih nanosa u Međugorju i Bijakovićima. Ovim putem zahvaljujemo lokalnim benzinskim postajama koje su donirale oko 600 litara goriva, mještanima koji su dali donacije, te Cenacolo-u koji je čistio besplatno snijeg svojim bagerom.

2. Akcija uređenja prostora za velike kontejnere i postavljanje istih na pet lokacija.

3. Uklanjanje i sprječavanje prodaje na javnim površinama u podnožju i na Križevcu, što je odrađeno s dosta uspjeha, no još do kraja nije riješeno.

4. Sprječavanje nelegalne prodaje 4.000 metara kvadratnih zemljišta u krugu gljivare. Uspješno okončano sudskim sporom, a daljnje prodaje i malverzacije spriječene su zabranom prodaje općinskom Odlukom.

5. U suradnji s MZ Bijakovići uveden je jednosmjerni promet autobusa čime su smanjenje gužve i višesatni zastoji, naročito u podružnici Vasilji. Pod Križevcem je reguliran taxi štand tako da su izbjegnute prijašnje gužve i zastoji. Gužve pod Križevcem su znatno smanjene time što je obilježen terminal za iskrcaj putnika, tako da se ne blokira promet iskrcavanjem na putu. U tijeku su i u Bijakovićima i Međugorju izgradnja alternativnih putova kroz polje radi daljnjeg rasterećenja i uvođenja jednosmjernog prometa za sva vozila.

6. Parking pod Križevcem koji je bio kaljuža tamponiran je i asfaltiran. Dalje, prema Miletini je u brdu iskopan prostor za još jedan parking, a put prema Miletini je proširen i tamponiran za parkiranje autobusa koji su ranije blokirali gotovo cijelu dužinu toga puta. Ujedno je počelo ispod Križevca probijanje puta kroz polje do radio postaje da autobusi ne bi morali ići preko Miletine. Tu nam je talijanska zajednica dogovorom poklonila oko 250 kvadrata svoje zemlje, a i vlasnici četiri „vrtla“ su nam ustupili iste u dužini od sto metara. S istima ostaje riješiti imovinsko pravne odnose kao i sa svim davateljima zemljišta. Novčano je potpomognuta akcija asfaltiranja puta kroz Miletinu jer nam je taj put bitan. Djelomično je izvršeno ravnanje terena za parking na Perkuši.

7. Izgrađen je put od radio postaje do Smoljana, a kroz Smoljane i Dodige porušeno je nekoliko starih kuća i čatrnja, te je isti put na taj način znatno proširen. Isto je urađeno i na dionici od Dodiga do benzinske postaje Međugorje Oil. Ovim putem zahvala mještanima na kooperativnosti i suradnji.

8. Proširen je i asfaltiran put kroz zaseok Baraći. Plan je da se ovom prometnicom Krstine-Baraći-Dodizi-radio postaja, te do podnožja Križevca što više rastereti postojeća i jedina prometnica, a da se što više reducira promet sadašnjom glavnom ulicom, posebno pored Crkve.

9. Asfaltirana je ulica u zaseoku Čilići gdje se radi na dodatnom asfaltiranju i uređenju rasvjete. Također uz sufinanciranje mještana asfaltirane su dvije ulice na Krstinama, te jedna na Ćorkovom docu.

10. Izvršena je kompletna rekonstrukcija jedne kolničke trake od raskrižja za Čapljinu do pošte u Međugorju. Prometnica je bila u izuzetno lošem stanju.

11. Asfaltirana je ulica (sada Lišnjačine) od autobusnog kolodvora do kraja parcele gljivara.

12. Proširena je staza (na 4 m) uz Kovačicu, te je ista uređena i popločana kockama. Isto tako, na Ćorkovom docu uređen je park i prostor s južne strane malonogometnog igrališta, pješačka staza uz igralište, te prema Kovačici. Planirana je i rasvjeta prema Kovačici, ali ni rasvjeta ni nogostup nisu odrađeni do kraja zbog blokade radova koje su uzrokovali mještani. Na lokaciji Ćorkov dolac oko betonskog križa uklonjena je deponija smeća, nasuta je zemlja i posijana trava, a uređen je i parking prostor južno od malonogometnog igrališta i malog parka.

13. Očišćeno je i uređeno korito Lukoća u dužini od 600 metara. Nasuta je zemlja i posijana trava, tako da izgleda urednije do konačnog rješenja za korito Lukoća, a to je natkrivanje istog.

14. Prošireni su i tamponirani putovi kroz vasiljsko polje, te put kroz polje uz Lukoć prema Miletini. Isto je planirano i za polje ispod Čilića i Šeginih kuća, ali nije postignut dogovor s vlasnicima, no vjerujemo da će se iznaći rješenje.

15. Taxi štand uz Lukoć dodatno je proširen i uređen, a isto tako i dio trotoara kraj pansiona Orbis, te dalje prema Pošti. Projekt nije dovršen.

16. Ispred trgovačkih i suvenirskih radnji izvučena je „žuta linija“ kojom se spriječilo daljnje zauzimanje trotoara suvenirima, a s MZ Bijakovići postavljeni su betonski stupići radi sprječavanja parkiranja. To je donijelo dosta pozitivnog pomaka, ali problemi još uvijek postoje.

17. U suradnji s Elektrom Čitluk i Turističkom zajednicom županije zamijenjeno je 25 rasvjetnih i električnih stupova pod Križevcem na koje je potrebno staviti rasvjetna tijela, te je urađen i trotoar u dužini od stotinjak metara. Već su obavljeni razgovori sa Elektrom o zamjeni stupova koji su derutni u zaseoku Čilići.

18. Bili smo inicijatori uvođenja komunalno redarstvene službe, što je uspješno realizirano.

19. Bili smo organizatori kulturno umjetničke manifestacije „Lijepom našom“, svečanog dočeka Marina Čilića, a pomogli smo i oko organizacije božićnih koncerata, sportskih manifestacija rukometnog kluba Međugorje, malonogometnog kluba, te organizirali prikupljanje i slanje humanitarne pomoći u poplavljena područja. Financijski smo pomogli i uređenje wc-a u Osnovnoj školi.

20. Više puta smo s JP Broćanac organizirali košenje trave i šiblja, te čišćenje smeća zbog ljepšeg izgleda, te uklanjali razne deponije smeća.

21. Pružali smo raznim pojedincima stručnu pomoć u rješavanju problema vezanih za izdavanje rješenja za rad, rješavanje imovinsko pravnih odnosa i sl.

22. Bili smo idejni začetnici donošenja Odluke o Vinjeti koju smo kasnije s MZ Bijakovići i proveli je u djelo.

ZAJEDNIČKI PROJEKTI S MZ BIJAKOVIĆI:

- Vinjeta, ekološka pristojba, odluka o komunalnom redu, odluka o prometu, o radnom vremenu, uvođenje kablovske tv, odluka o taksi službi, video nadzor, odvoz i cijene odvoza smeća, cijene vode, odluka o dostavnim vozilima, odluka o legalizaciji.

Posebno je održano više sastanaka s ministrom i načelnikom policije vezano uz promet, te javni red i mir. Inzistirali smo na gradnji kružnog toka. Svi ovi projekti završili su, neki s manje, a neki s više uspjeha. Za one koji nisu realizirani – video nadzor, kružni tok, problemi sa Vinjetom, nisu realizirani zahvaljujući prije svega opstrukcijama i neradu općinskog vodstva i službi!

Ovim putem želimo zahvaliti svima onima koji su na bilo koji način dali svoj osobni doprinos ili materijalna sredstva da bi rad Vijeća Mjesne zajednice bio što uspješniji na dobrobit svih nas te vas još jednom pozivamo na zajedništvo i odaziv na Zbor građana u što većem broju.Samo zajedništvom i osobnim doprinosom ma koje vrste možemo doprinijeti općem boljitku u našoj mjesnoj zajednici.

Parafrazirat ćemo zato ovdje pokojnog američkog predsjednika Kenedya koji je u svom inauguracijskom govoru u Washingtonu 1961 g. rekao:”Dragi moji Amerikanci nikad ne pitajte šta vam je Amerika dala da bi vam bilo bolje već se upitajte šta ste vi dali za Ameriku da bi bila bolja”.Prelijepa i najdomoljubnija rečenica ikad izrečena !

Mjesna zajednica Međugorje

(www.citluk.net)