Savez županijskih udruga umirovljenika/penzionera u FBiH pridružit će se federalnom Savezu udruženja penzionera u protestima zakazanim za 24. rujan pred zgradom federalne Vlade u Sarajevu. Kako kaže predsjednik Saveza županijskih udruga Ivo Kožul, umirovljenici će doći iz Mostara, ali i svih drugih krajeva FBiH.

- Tražili smo sastanak sa premijerom FBiH Nerminom Nikšićem i resornim ministrima i očekujemo poziv. Ako poziva ne bude do kraja tjedna, onda razgovora neće ni biti. Prosvjede možemo otkazati samo u slučaju da postignemo sporazum o povećanju mirovina za pet posto do kraja ove i još pet posto tokom 2014. godine, kaže za Oslobođenje Kožul.

Iz Saveza udruga umirovljenika FBiH napominju kako će se pred zgradom Vlade okupiti između osam i deset tisuća nezadovoljnih građana, te da njihovo nezadovoljstvo traje već 15 godina, “otkako je donesen Zakon o mirovinsko-invalidskom osiguranju, kojim su mirovine smanjene za 100 posto i više”. Ističu da sada, dok djelatnik sa prosječnom plaćom živi tri puta bolje od umirovljenika sa prosječnom mirovinom, a članovi Vlade i drugih organa vlasti i deset i 20 puta bolje, dotle 250.000 umirovljenika traži hranu po kontejnerima, a smrtnost se povećava.

- Nas 250.000 gladuje. Većini nas 350 maraka treba biti dovoljno za sve mjesečne potrebe, a prema pokazateljima, od prosječne plaće treba 60 posto potrošiti samo za ishranu. To je 500 KM, dakle jedna i po mirovina samo za ishranu. A gdje su lijekovi koje trošimo, pita se Kožul.

No, Kožul napominje i to da je Vlada Federacije u više saziva previše opteretila Fond PIO/MIO.

- Vlade su svojim neodgovornim i nezakonitim uzimanjem sredstava iz Fonda urušile tu instituciju, tako da je ona u velikoj dubiozi iz koje će se teško izvući. Neučinkovitošću financijske inspekcije pri ubiranju doprinosa, dodatno je ugrožen Fond, a omogućeno punjenje džepova privatnih poslodavaca, kao i kasa pojedinih javnih poduzeća, te krajnje neodgovornih državnih institucija, a sve na račun nezakonito uplaćivanih doprinosa. Nezakonito uplaćivanje doprinosa je krivično djelo za koje još niko nije odgovarao. Tražimo da Vlada dio sredstava iz proračuna prebaci Fondu, ističe Kožul.

Neučinkovite inspekcije

U Savezu udruga umirovljenika smatraju da su se mirovine i bez zahtjeva za povlačenje sredstava iz proračuna FBiH mogle uvećati i 100 posto, učinkovitim radom inspekcija.

- No, sad se prelila čaša, pa izričito tražimo 10 posto uvećanja mirovina. Novca ima što potvrđuju povećanja dodataka na plaće dužnosnicima u Vladi Federacije i drugima, napominje Kožul.

Iz Saveza udruga umirovljenika FBiH podsjećaju kako su mirovine zadnjih pet godina narasle za pet posto, a u isto vrijeme plaće dužnosnika Vlade su povećane za 20 posto, s tim da je taj iznos od 20 posto povećanja jednak iznosu dvije do četiri prosječne mirovine.