Na mail uredništva stigao nam je dopis s primjedbama i problemima građana naše Općine, koji su oštećeni prilikom doslovnog potopa čaršije u četvrtak, 15.10.2015.

Na sastanku s načelnikom Ivom Inom Jerkićem, Marinom Radišićem, direktorima javnih poduzeća Brotinga i Broćanca, mještanima je obećano da će se odmah početi s čišćenjem zaraslog i onečišćenog korita Lukoća i postavljanjem većih odvodnih rešetki, a da će se ujedno započeti temeljitije planiranje trajnog rješenja problema odvodnih voda, te da će im se kroz par dana iznijeti prijedlozi za naknadu štete ili će pustiti mještanima da idu u proceduru pokretanja tužbi protiv odgovornih.

Ovim priopćenjem želi se obavijestiti javnost o obećanjima za koje se nadaju da neće ostati samo obećanja.

INTEGRALNI TEKST DOPISA:

Datum: 20/10/2015

Predmet:  Dopis s pitanjima OŠTEĆENIH Građana Čitluka  nemarnim  nadležnim institucijama (BROTING i BROĆANAC)  i Načelniku Općine Čitluk g. Ivi-Ini  Jerkiću

-         25 godina ništa niste poduzeli za otklanjanje potopa čaršije prilikom svake veće kiše

 -         Nakon problema sa oborinskim vodama u čaršiji koji traje 25 godina, očigledno je da nemate niti radite na rješenju odvoda oborinskih voda!

-         Dakle, svjesni problema Vama i vašim institucijama/poduzećima niti pada na pamet  poduzimanje  PREVENTIVNIH ili INTERVENTNIH  radnji, da stvar bude i gora ( ako je to uopće moguće) Vi taj dan niti znate da je čaršija potopljena (i tu moramo staviti naglasak na vašu zakonsku odgovornost jer ste na čelu poduzeća /institucija koje su za to odgovorne i koje uredno naplaćuju naknade za isto)!

-         Po pitanju  moralne odgovornosti  sve ste rekli jer se nitko od Vas do dan danas nije niti  pojavio ili na bilo koji drugi način iskazao zanimanje  za nanesenu štetu i oštećene, a i sam  sastanak je sazvan  na našu inicijativu!

-         Spominjući   PREVENTIVNE  radnje moramo naglasiti da niti jedna od dvije komunalne firme/institucije nije očistila korito Lukoća i kada su zainteresirani  u Brotingu pitali kada će biti raspisan natječaj za čišćenje korita donjeg djela Lukoća, odgovoreno je da se to neće niti čistiti!!!

** Jeste li ste svjesni krivične odgovornosti navedenog poduzeća donošenjem takve odluke i gdje su sredstva namjenjena za to???!!! ***

-         Najbolja slika vašega nemara i nezainteresiranosti je jednostavnost i nimalo zahtjevni radovi za otklanjanje ovoga problema

-         Kada već niste i ne rješavate problem gdje su vam INTERVENTNE službe i koje su njihove planirane (da ne kažemo uvježbane radnje)?

-         …. jer ako već niste riješili i ne rješavate problem za koji ste svjesni i odgovorni LOGIČNO bi bilo da imate planirane interventne radnje ..

-         Na sugestije izvođača radova/vlasnika  novoizgrađenih objekata u čaršiji odbijali ste čak i sufinanciranje sprovođenja cijevi za odvod oborinskih voda iz toga dijela konstatirajući da je to rješeno!!

-         Još ćemo spomenuti da ove godine nisu provedene nikakve radnje označavanja prometnice koja prolazi kroz naš grad (pješački prelazi prometne linije i znakovi), kao i nesankcioniranja: prebrze vožnje, ne davanja prednosti pješacima na pješakom prelazu ,vožnju u pogrešnom smjeru, nedozvoljenih parkiranja i zaustavljanja…

Dok se odluke o radnom vremenu uredno sprovode i nadgledaju SAMO u ČARŠIJI… A ako ne znate za mjesta i djelove u kojima se ne nadgleda i ne sankcionira to isto govori koliko NISTE  upoznati za nagomilanim problemima u ČITLUKU i Općini.

-         Ono što je najbitnije je da što prije isplatite naknadu za  svu štetu koja je nastala vašim nemarom i nedjelovanjem i da što prije ( jučer) krenu radovi na otklanjanju problema POTOPA ČARŠIJE prilikom svake malo veće kiše.

(www.citluk.net)