Jučer oko 11 sati grupa od tridesetak čitlučkih stanovnika, oštećenih u ovotjednoj poplavi, jasno i glasno je zatražila očitovanje načelnika Općine Čitluk Ive Jerkića o ovom nemilom događaju i žurni sastanak vlasti s oštećenima. Kako neslužbeno saznajemo, načelnik Jerkić je bio u to vrijeme odsutan, pa je pred revoltirane građane izašao i s njima razgovarao predsjednik Općinskog vijeća Marin Radišić. Nakon telefonskog kontakta s načelnikom, dogovoren je sastanak građana i načelnika u utorak, 20. listopada 2015. godine u 9 sati. Ako ste pretrpjeli materijalnu štetu ili se želite solidarizirati s oštećenima u ovoj nepogodi, svakako dođite u utorak i podržite svoje susjede koji samo traže ono što im pripada, a to su normalni uvjeti za život i zaštita od oborinskih voda. Valjda toliko zaslužuju.

Zanimljivo je za primjetiti kako ni treći dan nema nikakvog javnog oglasa ni priopćenja načelnika Ive Jerkića o kolapsu sustava odvodnje i o odgovornosti onih koji su zaduženi za održavanje komunalnog reda, a koji su za to redovno i jako dobro plaćeni novcem svih građana. Možda bi trebalo na nekoj od sljedećih sjednica Općinskog vijeća na dnevni red staviti točku “Osnivanje trećeg komunalnog poduzeća u Općini Čitluk”, jer dva očito nisu dovoljna za normalno funkcioniranje općine.

Zato na službenim stranicama Općine Čitluk stoji vijest o detaljnim uputama za prethodnu, odnosno aktivnu registraciju birača za glasovanje u inozemstvu za parlamentarne izbore u Republici Hrvatskoj, u kojoj 11. izbornu jedinicu zastupaju samo 3 (slovima: tri) zastupnika od njih ukupno 151. U prošlom (trenutnom) sazivu Sabora to su bili Ilija Filipović (HDZ BiH), Perica Jelečević (HDZ 1990.) i Milijan Brkić (glavni tajnik HDZ-a RH), no Brkić se kasnije povukao s te funkcije zbog stranačkih obveza, a u Sabor ulazi Marija Rapo.

Kako samo zdušno i vatreno zastupaju dijasporu, odnosno nas, govori podatak da su u sazivu Sabora od 2011. do 2015. Jelečević i Rapo tijekom cijelog četverogodišnjeg mandata za riječ javili samo dva puta (DVA PUTA!). Usporedbe radi, Boro Grubišić (HDSSB) za mikrofon u Saboru stao čak 1815 puta, Branko Vukšić (Laburisti) 1620 puta, Ivan Šuker (HDZ RH) 1574 puta. Prema ovome, pomislili bismo da je stanje s Hrvatima u BiH i dijaspori u protekle četiri godine bilo više nego idealno te nemaju apsolutno nikakvih problema. No to onima za koje ćete uskoro glasovati ne smeta primati plaću od 3000 KM netto u kunskoj protuvrijednosti za svoj nerad.

A ti se, radni narode i stoko sitnog zuba, kupaj u oborinskim vodama i fekalijama koje s njima dođu.

Dobro jutro i laku noć, Općino Čitluk!

(www.citluk.net)