Pretpostavljamo povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u Mostaru su jutros ponovno osvanuli nepotpisani plakati, točnije transparenti.

Naime, nakon što su prošloga ponedjeljka osvanuli oni s natpisom podrške generalima i Herceg Bosni, sada transparenti nose jednostavnu jednadžbu. Na redakcijski mail stigle su fotografije i kratko priopćenje koje samo pojašnjava sadržaj transparenata.

Tko je postavio transparente opet se ne zna.

Naime, na izvanrednim sjednicama Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH 17. ožujka 2011. godine, zastupnici SDP-a i SDA uz potporu HSP-a BiH i Narodne Stranke Radom za boljitak izabrali su predsjednika i dvoje zamjenika, a zatim i Vladu Federacije.

Sve te odluke osporilo je, sukladno Izbornome zakonu i Ustavu Federacije i Bosne i Hercegovine, jedino mjerodavno tijelo – Središnje izborno povjerenstvo, no na kraju je presudio Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko dajući prednost SDP-ovoj koaliciji, iako nije bio izabran dovoljan broj Hrvata u Domu naroda. Međunarodna uprava i platformaši uvjeravali su cijelu javnost da je pet ustavna trećina od sedamnaest zastupnika.

Inače, ovaj potez je prouzročio najveću političku krizu još od potpisivanja Daytona.

Transparenti su postavljeni na sljedećim lokacijama: ulica Kardinala Stepinca (Mepas), Staro igralište, kod Srednje škole ( ekonomska i elektrotehnička) , Rektorat Sveučilišta i ulaz u Kampus Sveučilišta.

(bljesak.info)