Od 22. do 25.2.2013. u Međugorju boravi oko 4000 hodočasnika, koji su došli u sklopu akcije koju organizira župa Međugorje zajedno sa svojim župljanima. Radi se o hodočasnicima koji dolaze iz istočnih zemalja i zemalja koje se nalaze u bližem okruženju Bosne i Hercegovine, a do sada nisu imali priliku hodočastiti u Međugorje.

Pristigle hodočasnike dočekali su fra Danko Perutina, župljani koji su izrazili želju da prime određen broj hodočasnika, framaši, taksisti i drugi, a u sklopu akcije “Radost zajedništva” svaki hodočasnik je dobio i blagoslovljenu krunicu.

U akciji sudjeluje 129 obitelji, koje su osigurale besplatan smještaj i puni pansion, a hodočasnici koji dolaze iz Mađarske, Rumunjske, Češke, Slovačke, Poljske, Ukrajine, Latvije, Litve, Rusije, Albanije, Srbije, Crne Gore i Hrvatske imaju priliku u organiziranom programu, slušati misu i predavanja, moliti krunicu, ispovijediti se, posjetiti Podbrdo i Križevac i ostala mjesta u Međugorju i okolici. Valja istaknuti da su hodočasnici uglavnom brojnije obitelji, nezaposleni, branitelji, mladi, te mnogi drugi, koji zbog materijalnih, ili drugih razloga, nisu mogli do sada posjetiti Međugorje.

“Ovi ljudi koji ovdje žive u Međugorju od samog početka, to je općepoznato, su uvijek imali otvoreno srce i dušu, te su u samim početcima, to znaju oni koji su dolazili, ljude primali besplatno. Taj duh je ostao do dana današnjeg  iako to na prvi pogled ne izgleda tako. Evo i ova akcija to pokazuje” kazao je fra Danko Perutina za općinski portal, dodajući kako je glavna zamisao organizatora akcije bila omogućiti ljudima lošijeg imovinskog stanja i obiteljima s više članova da posjete Međugorje.

Posebno treba pohvaliti petnaestak taksista, koji su, po dolasku hodočasnika, volonterski obavljali posao vodiča i vozače autobusa vodili do njihovih domaćina u Međugorju.

Akcija “Radost zajedništva” završava u ponedjeljak u podne.

Ova akcija je znak i putokaz kakvi trebamo biti i dalje, a ovakih humanih akcija bi za siromašnije katolike u međugorskoj župi trebalo biti i više, pogotovo u periodu od srpnja do kolovoza, kada je u Međugorju najljepše, i kad je radost zajedništva tisuća i tisuća vjernika puno veća.

(citluk.net)