Prema podacima koje je medijima dostavila Porezna uprava Federacije BiH Nedžad Polić, koji je donedavno bio na čelu farmaceutske tvrtke ‘Bosnalijek’, u svibnju je na blagajni te tvrtke naplatio točno 41.761 KM (21.361) euro. Polićeva su primanja u ranijim mjesecima bila nešto manja, ‘tek’ oko 15 tisuća KM (7600 eura) a razlika je pojašnjena premijom koju je u međuvremenu zaslužio. Polić se proteklog ljeta povukao s dužnosti direktora ‘Bosnalijeka’ a većinski vlasnički udio u međuvremenu je preuzeo jedan privatni fond dok je vlada FBiH ostala drugi najveći dioničar.

Midhat Terzić, direktor ‘Sarajevo osiguranja’ koje je također u državnom vlasništvu primao je u prosjeku oko 18 tisuća KM (9.000 eura), Admil Nukić, direktor ‘Union banke’, također u vlasništvu države, imao je plaću od 16 tisuća KM (8.000 eura). Među najbolje plaćenima je i Srećko Glibić, načelnik Operativnog središta MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije koji je u travnju dobio 24 tisuće KM (12.000 eura).

U plaćama kojih se ne bi postidjeli ni u znatno bogatijim državama od BiH nisu zaostajali ni neki sveučilišni profesori. Tako je Ljubomir Zovko, dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prema podacima Porezne uprave u travnju dobio plaću nešto veću od 10 tisuća KM (5.000 eura). Usporedbe radi, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda u istom je mjesecu dobio dvostruko manju plaću u iznosu od 5,4 tisuće KM (2.700 eura).

‘Te su plaće bezobrazno visoke za uvjete u kojima živimo’, kazao je predsjednik vlade Federacije BiH Nermin Nikšić upozoravajući kako među onima koji imaju takve plaće ima i onih iz tvrtki koje posluju s gubicima. Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA čiji je član i Nedžad Polić kazao je kako prvi put čuje ovakve informacije. Ministar siguirnosti BiH Fahrudin Radončić ustvrdio je kako su podaci o enormnim plaćama napokon objavljeni jer su na tome uporno inzistirali zastupnici iz njegovog Saveza za bolju budućnost (SBB) u parlamentu Federacije BiH. Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo je ovakve plaće ocijenio sramnim i nedopustivim te najavio da će se potaknuti proces smjena.

Valja izdvojiti i činjenice da u mjesecu travnju pod stavkom Dom zdravlja Čitluk isplaćena Jadranki Odak plaća u iznosu od 6104 KM, a u mjesecu svibnju plaća u iznosu 6213 KM. Direktoru ”Službenog lista BiH”, Draganu Prusini isplaćene su plaće u iznosu od 65216507 i 6476 KM. Sigurno se moraju dobro uznojiti kako bi uspjeli  zaraditi preko 6 tisuća maraka mjesečno. Nećemo se spuštati do te razine pa pisati i obrazu tih ljudi…

Potpuni popis plaća isplaćenih u ožujku, travnju i svibnju možete pročitati klikom na link: FBIH – primanja

(www.citluk.net)