Održana je i 5. po redu sjednica Općinskog vijeća Čitluk, pod predsjedanjem predsjednika Marina Radišića. U Maloj dvorani Kulturno informativnog centra je, nakon usvajanja izvatka iz zapisnika sa prošle sjednice OV i vijećničkih pitanja,  zapovjednik Policijske stanice Čitluk, Ivica Arapović, informirao vijećnike o radu i aktivnostima Policijske stanice Čitluk, s posebnim osvrtom na sigurnosnu situaciju u općini Čitluk i posljednjim aktivnostima policije na reguliranju prometa na području Međugorja i okolice, prenose službene web strance naše općine.

Nakon gospodina Arapovića, načelnik općine Čitluk, Ivo  Jerkić prezentirao je Izvješće o radu Općinskog načelnika za prošlu godinu i Prijedlog odluke o usvajanju ostvarenja Proračuna općine Čitluk, također za prošlu godinu. Načelnik je rekao i to kako je općina Čitluk po uplatama poreza na drugom mjestu u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, a na četvrtom mjestu po povratu tih sredstava. To, dakako, predstavlja problem općini, posebno u njezinom funkcioniranju, istaknuo je Jerkić, kao i problemi uzurpacije i bespravne gradnje na području naše općine, uz obećanje kako će se ubuduće osjetno pojačati aktivnosti na rješavanju tih problema.

Treba napomenuti i to da su vijećnici na sjednici usvojili Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uvođenju (naplati) posebnog komunalnog doprinosa – ekološke pristojbe. Prijedlog o izmjeni Odluke o ograničavanju izgradnje objekata u naseljenim mjestima Međugorje i Bijakovići nije usvojen iz razloga što za isti nije glasovala natpolovična većina ukupnog broja vijećnika, navodi se na internetskim stranicama općine Čitluk

Pomoćnica načelnika iz Općinske službe za gospodarstvo, Jasna Karačić, vijećnicima je prezentirala Nacrt odluke o vodovodnom i kanalizacijskom sustavu koji su vijećnici usvojili, a kada je u pitanju nacrt ove odluke važno je spomenuti kako svi zainteresirani u roku od 15 dana Općinskom vijeću mogu dostaviti svoje pisane prijedloge za dopunu i poboljšanje spomenutog nacrta, koji možete u cijelosti pročitati klikom na link: Odluka o vodovodnom i kanalizacijskom sustavu – Općina Čitluk.

Na prijedlog dipl. iur. Mladenke Stojić, javne pravobraniteljice općine Čitluk, vijećnici  su usvojili odluku kojom se utvrđuje da je izgradnja tlačnog cjevovoda Međugorje – pročistač Potpolje od općeg interesa te se iz tog razloga može pristupiti nepotpunom izvlaštenju (ustanovljenju služnosti radi polaganja cjevovoda za odvodnju otpadnih voda) dijela nekretnina.

Iz izvora bliskih Dnevnom listu, doznajemo kako su se, na sjednici Općinskog vijeća Čitluk dvojica, sad već bivšh vijećnika HSP-a BiH, Tihomir Šarac i Frenk Ostojić izjasnili kako će u radu općinskog vijeća Čitluk od sada sudjelovati kao neovisni vijećnici, ali će i dalje biti u klubu sa HDZ-om 1990. Tihomir Šarac nije htio komentirati medijska nagađanja kako će se priključiti novoj stranci Živka Budimira, Stranci pravde i povjerenja, kazavši kako ta stranka još nije službeno registrirana, te je o prelasku u nju još rano govoriti.

Podsjećanja radi, HSP BiH su početkom mjeseca napustili dugogodišnji članovi Tihomir Šarac i Frenk Ostojić, koji se do sada nisu javno očitovali o svom budućem političkom angažmanu ili o eventualnom nezavisnom nastupu u OV-u Čitluk.

Također, članstvo HKDU-a, na prvom mjestu vijećnici ove stranke u OV-u Čitluk, su od predsjednika HKDU-a u Čitluku Pere Barbarića, bivšeg kandidata za načelnika općine, pozvani da pristupe “Stranci pravde i povjerenja”, koju osniva Živko Budimir, aktualni predsjednik Federacije BiH, koji je također napustio HSP BiH.

Sjednica je trajala četiri sata, a od 12, usvojeno je ukupno 11 točaka dnevnoga reda. Sve točke dnevnoga reda, osim one koja se odnosila na prijedlog odluke o izmjeni odluke o ograničavanju izgradnje objekata u naseljenim mjestima Međugorje i Bijakovići, su usvojene, a spomenuta nije usvojena iz razloga što je broj vijećnika koji su bili za i protiv bio jednak,a vijećnica HDZ BiH dr. Vlatka Martinović je ostala suzdržana, čime je omogućeno ili spriječeno prolaženje ove točke na dnevnom redu.

Točka dnevnoga reda, koja se odnosi na pitanja vijećnika, kao i na svakoj sjednici je donijela određene upite načelniku i općinskim službama, a na jučer održanoj sjednici OV-a Čitluk najviše je pitanja bilo oko raskrižja na Tromeđi, odnosno izgradnje kružnog toka na spomenutoj lokaciji. Načelnik Ivo Jerkić je u obrazloženju kazao kako je poništen provedeni natječaj za izbor izvođača radova, jer se jedna tvrtka žalila na odluku izbora izvođača. Novi natječaj je raspisan, uskoro će se znati ime novog izvođača, te su nadanja kako će izgradnja kružnog toka na Tromeđi o čemu se priča godinama, napokon krenuti.

(citluk.net)