Na 28. smotri kazališnog folklora koja se od 30. siječnja do 21. veljače 2016. održala u Retkovcima u Vukovarsko-srijemskoj županiji, dramska sekcija HKUD Didak župe Gradnići, predzadnjeg dana, u subotu navečer nastupila  je s dramskom predstavom „Učiteljice“. Oduševljenje koje su izazvali kod prisutnih ne može se opisati riječima. Bilo je tu i smijeha i suza, a mnogobrojni posjetitelji mogli su se prisjetiti tegobnog života iz priča svojih starih, jer su baš mnogi od njih podrijetlom iz kršovite Hercegovine, svoj spas pronašli u žitorodnoj Slavoniji.

Nastup u Retkovcima ni ovoga puta nije prošao bez nagrada, a „Učiteljice“ gdje god dođu definitvino su hit. Tako je nagrada za najbolju režiju pripala Robertu Peharu, glumcu HNK Mostar, dok je nagrada za najbolji dramski tekst pripala profesoru dramaturgije Draganu Komadini. Također, Ani Vučić pripala je nagrada za najbolju ulogu u predstavi.

Nije na odmet reći kako su samo nijanse dijelile od nagrade za najbolju scenografiju i najbolju predstavu na smotri, kao i za najbolju žensku ulogu za koju je bila nominirana Ana Vučić. Ona u predstavi utjelovljuje Maricu – Staninu kći.

U predstavi su nastupili:  Andrijana Zubac (Stana), Ana Vučić (Marica – Stanina kći), Nikola Pehar (Pero – Stanin sin), Lucija Zubac (Baba Jela – Stanina svekrva), Slavko Pehar (Jozo – Stanin prvi susjed), Ružica Buntić (Luca – Jozina kći), Martina Pehar (Ruža – Jozina kći), Pero Prskalo (Dedo – Stanin svekar), Ivan Zubac (fra Didak Buntić), Jure Zubac (zborovođa) i članice zbora: Marija Prskalo, Ana Zubac, Gabrijela Prskalo, Antonija Pehar, Gabriela Dodig, Petra Prskalo i Marija Pehar.

Prema riječima članova dramske sekcije HKUD-a Didak doček u Retkovcima, u kojima nastupaju već drugi put od 2014. godine samo je produbio prijateljstvo i veze s Kazalištem Mika Živković, a biti sudionikom Smotre kazališnog foklora je veliki uspjeh i čast.

Galeriju fotografija iz Retkovaca možete pogledati OVDJE.

(citluk.ba)