Izaslanstvo Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, na čelu s predsjednikom dr. sc. Nevenkom Hercegom boravilo je danas u radnom posjetu općini Čitluk. Glavna tema razgovora čelnih ljudi Vlade HNŽ i Općine Čitluk bili su projekti koji se realiziraju u suradnji Vlade i Općine, kao i projekti koji su planirani za buduće razdoblje.

Današnji posjet dr. sc. Nevenka Hercega, predsjednika Vlade HNŽ, Tomislava Martinovića, dopredsjedatelja Skupštine HNŽ, ministara Stjepana Krasića i Suada Balića općini Čitluk iskoristili smo za razgovore o projektima u općini Čitluk koji imaju potporu Vlade HNŽ. Prije svega to je projekt Općinskog suda, zatim projekt rekonstrukcije športske dvorane Osnovne škole Čerin i projekt buduće rekonstrukcije Osnovne škole fra Didaka Buntića kroz projekt energetske učinkovitosti. Na zajedničkom sastanku razgovarali smo i o raspodjeli javnih prihoda, o projektima iz resora Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, o projektu rekonstrukcije regionalnih prometnica i brojnim drugim temama – izjavio je prilikom posjeta zgradi Općinskog suda u Čitluku načelnik Ivo Jerkić.

Osvrćući se na temu povratka i ponovnog formiranja Općinskog suda Čitluk načelnik Jerkić je kazao:
Očekujemo da bi do kraja mjeseca zgrada u potpunosti trebala bila završena, iza toga slijedi opremanje. Zajedno s Visokim sudskim i tužiteljskim vijećem smo osigurali opremu kojom će zgrada nakon završetka izgradnje biti opremljena. Ono što je sada najžurnije je imenovanje predsjednika suda i da se ponovno formira Općinski sud u Čitluku. Dakle, konačnom formiranju Općinskog suda prethodi imenovanje predsjednika suda i ostalog osoblja kako bi se Općinski sud Čitluk krajem jeseni ili početkom ljeta mogao staviti u funkciju.

Na sastanak s načelnikom općine Čitluk Ivom Jerkićem i predsjednikom Općinskog vijeća Čitluk Marinom Radišićem osvrnuo se i predsjednik Vlade HNŽ dr. sc. Nevenko Herceg. Predsjednik Vlade ovom je prilikom posjet općini Čitluk ocijenio plodonosnim i između ostalog, nakon razgledavanja gradilišta i razgovora s predstavnicima izvođača radova, rekao:

Danas smo uistinu imali radnu i plodonosnu posjetu općini Čitluk. Razgovarali smo o nizu tema koje se tiču i županije, a prije svega onih koje se tiču općine Čitluk. Posebno me veseli da ova općina, kao jedinica lokalne samouprave ima pozitivne trendove u odnosu na stanje prije rata. Prije svega kad su u pitanju demografski trendovi ovdje je za 23 % veći broj stanovnika, gotovo za duplo veći je broj uposlenih nego prije rata.  Županija kroz svoja redovita sredstva i svoje redovite aktivnosti uistinu skrbi o jedinicama lokalne samouprave pa samim tim i o općini Čitluk. Ovdje smo obišli radove na projektu dogradnje i rekonstrukcije zgrade Općinskog suda u Čitluku. Uvjerili smo se da će to biti jedna suvremena zgrada suda, a sredstva za dogradnju i rekonstrukciju zgrade osigurala je Vlada HNŽ.

Vlada HNŽ u proračunu je osigurala sredstva za realizaciju projekta dogradnje i rekonstrukcije zgrade Općinskog suda u Čitluku, a u proračunu su predviđena i sredstva za početak rada Općinskog suda. Građevinski radovi na zgradi Suda privode se kraju, no za ponovno formiranje Općinskog suda Čitluk bit će potrebno izabrati predsjednika suda. Više o svemu što predstoji ponovnom otvaranju i početku rada Općinskog suda novinarima je rekao ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Suad Balić.

Građevinski radovi su pri kraju i Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave daje punu podršku povratku Općinskog suda u Čitluk samim tim što smo osigurali sredstva u proračunu za izvođenje građevinskih radova. Također, za ovu proračunsku godinu planirali smo određeni dio sredstava za plaće i materijalne troškove za početak suda tako da ćemo nastojati uz suradnji s Visokim sudskim i tužiteljskim vijećem dati maksimalnu podršku kako bi se radovi priveli kraju… Ovih dana očekujem razgovore s predstavnicima Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća kako bi ubrzali proceduru oko izbora predsjednika suda koji bi nakon izbora treba donijeti Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta u Općinskom sudu Čitluk i provođenju ostalih aktivnosti oko izbora sudaca – izjavio je ministar Suad Balić.

Nakon posjeta zgradi Općinskog suda u Čitluk predstavnici Hercegovačko-neretvanske županije i Općine Čitluk u poslijepodnevnim satima posjetili su i Osnovnu školu Čerin, gdje su također razgledali izvršenje radova na obnovi školske dvorane, što je još jedan projekt u čijoj realizaciju surađuju Općina Čitluk i Hercegovačko-neretvanska županija.

(citluk.ba)