Poredali se  razvojačeni branitelji pored ceste i pasu travu, jer će tim putem naići  General HVO-a pa ne bili im dao neku mirovinu. Naiđe  General,  zaustavi crni džip,  pa im veli: Šta to radite, budaletine ? Razvojačeni  branitelji odgovore: „Nemamo što jesti , pa moramo pasti travu.“ Kaže  General HVO-a  njima: „ Ajte past gori  u planinu,  to ostavite  odlikovanim časnicima , profesionalnim vojnicima, državnim službenicima i policiji”.

Na ovaj vic mi sliči rješavanje prava oboljelih branitelja i  ovaj aktualna „sprdnja“  oko  donošenja Zakona o povoljnijem umirovljenju branitelja.

Ovoliko licemjerja i demagogije , i od strane ministra , a pogotovo od strane udruga (i bošnjačkih i  hrvatskih), još nisam vidio niti doživio.  Od ministra nisam ništa bolje niti očekivao,  ali od hrvatskih udruga  čiji sam član očekujem  da se jednako bore za interese svih branitelja, sa posebnim naglaskom na one  bolesne i radno nesposobne koji  u vicu pasu travu.

Pa tako slušamo ministra koji kaže da je cilj novog zakona ispravljanje nepravde i omogućavanje  „običnim“ braniteljima  da konačno konzumiraju nekakva prava.  Kada pogledate prijedlog zakona vidite da će razvojačeni branitelji moći u mirovinu kada navrše 57 godina starosti i 20 godina staža (bez rata), a RVI samo 60% ranjeni . Iz toga se da zaključiti   je sve najobičnija demagogija i bacanje prašine o oči,  koja ima za cilj  daljnje podjele među braniteljima ( na one koji pasu travu, i na one koji jedu janjetinu).

________piše: Stipe Šumanović l poskok.info

A hrvatska strana:  Odbor za branitelje HNS, HDZ-a, razne koordinacije udruga protiv je novog zakona  iz samo jednog razloga:

  • uvode se nove kategorije u pravo. Možda  poginuli branitelji, radno nesposobni RVI i radno nesposobni  razvojačeni branitelji ,  obitelji branitelja koji su izvršili suicid kao posljedicu rata i  PTSP-a ( svi ovi se do sada ne spominju u zakonima i uredbama, vjerovali ili ne),a to će narušiti postojeći sustav.
  • smanjuje se koeficijent generalima sa 5 na 3,5 ( obična mirovina x 5 ili 3,5).

I tako dođemo do apsurda i stalno kako prosvjeduju oni koji su u proračunu i koji imaju sva moguća prava..  Možda je to zato što oni imaju novaca za otići u Sarajevo,   a ovi iz vica što „pasu travu“ nemaju ni za otići na prosvjed.

Odbor za branitelje HNS-a i HDZ-a , podnio je amandman  kojim traže brisanje članka 4. stavak 3. i 4., kojim se uvode u prava i razvojačeni branitelji i RVI ( ali kada crknu od „ pasenja trave“ sa 57 godina i 28 godina staža), uz obrazloženje da oni trebaju tražiti prava kroz izmjene i dopune Zakona o pravima branitelja.   Pa onda i  ostale kategorije mogu tražiti prava kroz izmjene Zakona o državnim službenicima, Zakona o vojnoj službi u OSBiH, Zakona o MUP-u, itd.

Ako je gospoda sudjelovala u Domovinskom ratu, trebaju imati ista prava kao i običan vojnik i po istom zakonu. Pa neka i imaju koeficijent 10.  Ali će onda i običan radno nesposoban vojnik  imati 300 maraka.

Volio bih znati tko sjedi u tome odboru  koji kao predstavlja cijeli HVO. Tko im daje za pravo da govore u ime svih pripadnika HVO-a ?

Ja ih molim da mene više ne predstavljaju i da mi ne pomažu.

Svi ti odbori i koordinacije su najobičnije interesne skupine, uglavnom visokih časnika, koje štite svoja stečena prava i boli ih briga za svoje suborce koji  se nisu znali snaći.

Zato mi je muka od demagogije i licemjerja  i zato tvrdim da nam nije kriv ministar, niti Sarajevo, nego hrvatske stranke, hrvatske  koordinacije i odbori za branitelje koji se  bore samo za svoje interese, i kojima  obični branitelji iz vica  smetaju , jer im remete idilu za koju su se borili i izborili.

TKO JE JAMIO, JAMIO!


Sretan Uskrs svim zaboravljenim braniteljima HVO-a , ma gdje bili !

 

Stipe Šumanović