Centralna Izborna Komisija (CIK) je na službenim web-stranicama lokalnih izbora 2012. (izbori.ba) objavila konačne rezultate lokalnih izbora za načelnike i općinska vijeća svih općina, pa tako i za općinu Čitluk.

Već od prije bilo je poznato da u općini Čitluk pobjedu u utrci za načelnika općine odnio kandidat Hrvatske demokratske zajednice BIH Ivo Ino Jerkić, s malom prednošću u odnosu na protukandidata Hrvatske kršćanske demokratske unije, Peru Barbarića – Pepija. Ivo Ino Jerkić je dobio 3849, a Pero Barbarić – Pepi 3378 glasova, što je izraženo u postotcima 53,26% – 46,74% u Jerkićevu korist.

Cijela predizborna kampanja za mjesto načelnika općine mjesto je bila dosta burna, i popraćena raznim priopćenjima, optužbama i demantima i s jedne i s druge strane, ali je na kraju sve ostalo u granicama normalnog i prihvatljivog. Treba istaknuti da je za ove izbore bilo dvostruko manje kandidata za mjesto načelnika nego na lokalnim izborima prije 4 godine. Tada je stari-novi načelnik nadmoćno pobjedio sa 59,84% glasova, dok su njegovi protukandidati skupili između 10 i 15% glasova (Ivan Odak – 15,64%; Franjo Vasilj – 13,01%; Tomislav Primorac – 11,52%).

Složit ćete se da se u našoj općini glasa ili za HDZ, ili protiv njega. Prošle izbore su se „nehadezeovski“ glasovi za načelnika općine raspodijelili na više kandidata, što je također bio jedan od razloga tako nadmoćne Jerkićeve pobjede. U usporedbi sa prošlim izborima za načelnika općine, za ove možemo reći da su bili dosta neizvjesniji od prošlih, jer su glasovi „nehadezeovaca“ išli samo na račun jednog kandidata. Također, ovako visokom postotku glasova Pere Barbarića treba pridodati i naklonost branitelja, koji su kroz cijelu predizbornu kampanju na predizbornim skupovima izražavali podršku HKDU-ovom kandidatu.

Kroz cijelu Jerkićevu kampanju se moglo primjetiti da su zauzeli jako oštar stav prema platformaškoj vlasti na razini Federacije BiH, ističući često u negativnom kontekstu i njene hrvatske članove. Tako je na predizbornom skupu u Čitluku predsjedatelj Vijeća ministara BiH gospodin Vjekoslav Bevanda rekao: Što smo zajedno postigli, vidljivo je svakom čovjeku. Brotnjaci neće dozvoliti da Čitlukom vladaju ono kojima je pet trećina od sedamnaest. Izađite na izbore i podržite naše kandidate.“

Na istom skupu je i aktualni načelnik izjavio: „Izbori su bitni pred predstojeću rekonstrukciju federalne Vlade, jer će zasigurno tamo sjediti predstavnici stranaka koji trenutno imaju većinsku potporu građana. Svima nam je poznato da je trenutni predsjednik FBiH čovjek za kojeg je glasovalo svega 2000 ljudi. Takav čovjek nije sposoban vladati na mjestu na koji je izabran protivno volji svoga naroda. Takav čovjek, dragi prijatelji, sada želi da vlada Čitlukom preko svoga pulena. Plaćaju se oglasi po novinama, na kojima je lista nečijih želja a ne činjenično stanje. Činjenično stanje jeste da Platforma uvjerljivo gubi u Čitluku, završni udarac će Platformi biti zadan upravo u našem Brotnju, podneblju poštenih i vrijednih ljudi!“

No, ni tabor Pere Barbarića nije sjedio prekriženih ruku kroz ovu predizbornu kampanju, pogotovo kad je na adresu njegove stranke došla obavijest da su kažnjeni od strane Središnjeg izbornog povjerenstva, i da o svom trošku trebaju ukloniti plakate na kojima se Pero Barbarić – Pepi nalazi odjeven u vojnu uniformu Hrvatskog vijeća obrane. Tužbu je SIP-u uputila agencija „Sens“ iz Republike Srpske, a obje strane su optuživale onu drugu da je upravo ona novčano financirala navedenu agenciju da podigne tužbu zbog plakata. Treba istaknuti i otvoreno pismo Pere Barbarića – Pepija, u kojem oštro osuđuje aktivnosti svog protukandidata, posebno način postavljanja plakata, iskorištavanje JKP „Broćanac“ za svoje osobne i stranačke koristi, pa sve do ponižavanja čitlučkog župnika i zanemarivanja u protokolu prilikom otvaranja šalter sale u Čitluku.

Prema svemu ovome Ino Jerkić nije ostao ravnodušan, već se obratio javnosti putem priopćenja, gdje je naveo kako je „Broćanac“ skidao sve plakate koji su bili na mjestima koja nisu predviđena za plakatiranje. Naglasio je da je i gospodin Barbarić 2007. godine, kao vijećnik OV-a, glasao za Odluku o komunalnom redu, kojom se uređuje zaštita javnih i zelenih površina, te da su Barbarićevi jumbo-plakati uz regionalne i lokalne prometnice u općini Čitluk nelegalno postavljeni.

Možemo zaključiti da je sve ovo navedeno još jedan znak razvoja demokracije u našoj općini, što se možda nije moglo reći za protekli period u trajanju od 15-20 godina. S obzirom na tijesnu pobjedu za načelnika općine, može se vrlo lako dogoditi da na sljedećim lokalnim izborima pobjedi  kandidat neke druge stranačke opcije. Hoće li se to i dogoditi, saznati ćemo na sljedećim lokalnim izborima.

Izbori za vijećnike Općinskog vijeća su prošli više-manje očekivano, uz možda pokoje iznenađenje. HDZ i dalje ima većinu u Općinskom vijeću, nešto malo veću nego poslje lokalnih izbora 2008. godine. HDZ 1990 (2008 – 19,94%; 2012 – 8,64%) i HSP BIH (2008 – 12,62%; 2012 – 7,82%) su prošli dosta lošije u odnosu na rezultate prije 4 godine, dok je HKDU uspjela udvostručiti svoj rezultat. Lijanoviće kao takve, ali i kao stranku, nećemo komentirati.

Kako je lista HDZ BIH pobjednik na ovim izborima za Općinsko vijeće, osvrnuli smo se na njihove planove za blisku budućnosti. Nadamo se da će u onome što su obećali, i uspjeti!

Program:

1. nastavak izgradnje kanalizacijskog sustava za cijelu općinu;
2. izgradnju novih i modernizaciju postojećih cestovnih pravaca za područje cijele općine;
3. nastavak izgradnje nogostupa i parkirnih mjesta;
4. izgradnju istočne gradske zaobilaznice;
5. izgradnju autobusne postaje u gradskom središtu;
6. dovršenje moderne mrtvačnice na groblju Podadvor;
7. reforma općinske uprave;
8. zauzimanje za ponovnu uspostavu Općinskog suda;
9. izrada i usvajanje Prostornog plana općine Čitluk za narednih 10 godina, kao i donošenje detaljnih planova;
10. aktivnosti na izgradnji nove zgrade Osnovne škole Bijakovići u Bijakovićima;
11. trajno rješavanja zbrinjavanja otpada u suradnji sa susjednim općinama;
12. uvođenje video nadzora u Međugorju i Čitluku.
Lista članova Općinskog vijeća za 2012.-2016.

HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA BIH

1             Radišić Marin                    1015      26.45%

2             Medić Ozana                      675         17.59%

3             Prusina Tihomir               625         16.29%

4             Šego Ilija                             496         12.93%

5             Miletić Mate                       495         12.90%

6             Zubac Marina                    466         12.14%

7             Martinović Vlatka           433         11.28%

8             Vasilj Irena                         427         11.13%

9             Pehar Miro                          401         10.45%

10           Grbavac Josip                   383         9.98%

11           Stojić Jakov                        381         9.93%

12           Božić Zdenko                     368         9.59%

13           Sabljić Ivan                        365         9.51%

14           Krasić Ivan                         356         9.28%

 

HRVATSKA KRŠĆANSKA DEMOKRATSKA UNIJA BIH

1             Primorac Tomislav          324         16.72%

2             Selak Pero                            292         15.07%

3             Martinović Stipe               261         13.47%

4             Bajkuša Luca                       259         13.36%

5             Sušac Franjo                       248         12.80%

6             Planinić Dinko                   223         11.51%

7             Prskalo Josip                      222         11.46%

 

HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA 1990

1             Zovko Jozo                         260         42.48%

2             Odak Ivan                           147         24.02%

 

HRVATSKA STRANKA PRAVA BOSNE I HERCEGOVINE

1             Šarac Tihomir                    217         39.17%

2             Ostojić Frenk                     116         20.94%

 

Portal citluk.net je nastojao u potpunosti nepristrano i neovisno prenositi sve informacije i obavijesti vezane za predizbornu kampanju svih stranaka i oba kandidata za načelnika i , i nadamo se da smo u tome i uspjeli.