Naplata naknade za prekomjernu uporabu lokalnih prometnica, popularnog naziva vinjeta, oko koje se posljednjih mjeseci stalno vodila rasprava među mještanima Međugorja, Bijakovića i Vionice, u potpunosti je zaživjela.

Ante Planinić, stručni suradnik u javnom poduzeću Broting, zaduženog za prodaju odnosno naplatu vinjeta, kazao nam je kako je stanje dobro, ali isto tako istaknuo kako može biti još i bolje. To se ponajprije odnosi na domaće prijevoznike koji bi trebali biti uzor stranima, ali, na žalost, kaže nam Planinić, to nije tako.

Naime, domaći prijevoznici imaju mogućnost kupnje vinjete na godišnjoj razini i mogu je platiti u tri rate. Međutim, unatoč povlasticama koje imaju za razliku od stranih prijevoznika, koji vinjete mogu kupiti samo na razdoblje od dva ili sedam dana, ipak se u potpunosti ne pridržavaju odluke općinskog vijeća.

“Strani prijevoznici su s odlukom upoznati i poštuju je izuzetno dobro, tako da s njima nemamo nikakvih problema. Jedanput je upriličena kontrola županijske policije, županijskog prometnog inspektora, općinskog komunalnog inspektora i dvojice redara, koji su proveli jedan dan na terenu, te nisu zabilježeni veći propusti. Sve u svemu, zadovoljni smo, s tim da, opet ponavljam, uvijek može i treba bolje. Prije svega tu mislim na domaće prijevoznike. Kod stranih prijevoznika još nismo zabilježili da nemaju kupljenu vinjetu, dok je to kod domaćih čest slučaj”, istaknuo je Planinić, dodajući kako je se u dosadašnjem razdoblju od kada se vinjete primjenjuju, odnosno od 1. travnja do 30. lipnja, od njihove prodaje prikupljeno bruto oko 180.000 maraka, što znači da od tog iznosa treba platiti PDV. Podsjetimo, novac prikupljen od ove naknade uložit će se za obnovu i održavanje lokalnih prometnica na području Međugorja, Bijakovića i Vionice, a za one koji ne budu poštivali donesenu odluku predviđena je kazna u visini od 250 do 1000 maraka, odnosno za vozače od 100 do 300 maraka.

Osim autobusnog kolodvora u Međugorju, vinjete je moguće kupiti na još tri benzinske postaje na ovom području, a njihove lokacije se mogu pronaći na službenoj stranici općine Čitluk www.citluk.ba.


Piše: Z. Volarević