U medijima dugo najavljivane vinjete za Međugorje, Bijakoviće i Vionicu, u ponedjeljak, 1.4.2013. godine bit će puštene u prodaju. Navedenog datuma na snagu stupa primjena Odluke o uvođenju zone posebnog prometnog ustroja na lokalnim prometnicama u ovim naseljima, i u skladu s time i prodaja i korištenje vinjeta. Vinjete će se prodavati na autobusnom kolodvoru u Međugorju, svakim danom u periodu od 7 do 23 sata.

Naknada koju plate korisnici vinjete za Zonu posebnog prometnog ustroja, bit će korištena isključivo za financiranje održavanja, izgradnje, uređenja i rekonstrukcije prometnica na kojima će boraviti. Korisnici vinjete istu trebaju čuvati, i na zahtjev ovlaštene osobe pokazati. Isto tako, ova vinjeta treba biti zaljepljena na određenom mjestu prednjeg vjetrobranskog stakla, i vrijedi samo za jedno vozilo.

Nadzor nad prometovanjem vozila u Zoni posebnog prometnog ustroja obavljat će djelatnici kontrole parkinga i komunalni redari javnog poduzeća Broting, komunalni inspektori i djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova HNŽ-a, odnosno policija, na čiji se zahtjev dužni pokazati vinjetu.

Ako se nadzorom utvrdi da vozilo obavlja prijevoz bez vidljivo istaknute i važeće vinjete u Zoni posebnog prometnog ustroja, vozilo će biti privremeno isključeno iz prometa.

Ovim putem mole se mještani, koji imaju unaprijed ugovorene grupe hodočasnika, da učine uslugu grupi koja dolazi u njihov objekt, te da oni, u dogovoru s liderom grupe, kupe Vinjetu, i istu proslijede lideru grupe ili vozaču autobusa, te da refundiraju novac od lidera grupe prilikom naplate računa. Time bi se izbjegle gužve na kolodvoru, a i olakšalo hodočašće organiziranim grupama, koje dolaze u Međugorje.

Unaprijed se zahvaljujemo svim mještanima na suradnji i razumijevanju, stoji na kraju priopćenja kojeg potpisuju Vijeće mjesne zajednice Međugorje, i predsjednik Dragan Vasilj.

Vinjete će biti zelene, žute i narančaste boje, i bit će moguće kupiti vinjete u trajanju od 2 dana, 7 dana i godinu dana, kao što se može vidjeti u nastavku.

(citluk.net)