Živko Budimir izabran je danas za predsjednika Stranke pravde i povjerenja. Naime, danas je u Mostaru održan Izborni sabor SPP-a na kojem je Budimir potvrđen kao predsjednik stranke, dok je za zamjenika predsjednika izabran  njegov odvjetnik Ragib Hadžić. Za tri dopredsjednika izabrani su Mile Andrić, Ivica Gudeljević i Elmir Pamić, a Željko Asić je izabran za predsjednika Glavnog odbora. Dopredsjednici Glavnog odbora su Goran Batalija i Naida Kadribegović. Nadalje, Ivica Marinović je izabran za glavnog tajnika SPP-a, a Vili Terik za međunarodnog tajnika stranke.

-Nastanak stranke uvjetovan je potrebom promišljanja budućnosti BiH. Uvjereni smo da BiH može biti država slobode i blagostanja, socijalnog prosperiteta i pravde, ljudskih prava ali i individualnih sloboda. BiH može biti država nacionalne jednakopravnosti, gospodarskog napretka i europske kvalitete života. Sva svoja nastojanja ćemo  ostvarivati demokratski, nenasilnim putem i uz puno poštovanje drugih i drugačijih uvjerenja, izjavio je Budimir govoreći o danas također usvojenoj programskoj deklaraciji stranke.

Budimir je istaknuo kako je SPP narodnjačka stranka koja će prakticirati osnovne elemente socijaldemokracije i to kad su u pitanju prava obespravljenih, marginaliziranih, kao i osnovne elemente konzervativne politike kad je riječ o zaštiti tradicionalnih i običajnih vrednota naroda u BiH.

-Liberalizam u radu stranke očitovat će se u poštivanju razmišljanja svakog pojedinca u odnosu na stav većine. SPP će surađivati sa svim demokratskim strankama koje se zalažu za BiH kao cjelovitu državu ravnopravnih naroda i građana. Suradnja će biti isključivo na ravnopravnim osnovama uz puno međusobno poštivanje i uvažavanje. Surađivat ćemo na ravnopravnim osnovama i sa srodnim strankama iz inozemstva, a posebice s europskim narodnim i konzervativnim strankama, kazao je novi-stari predsjednik SPP-a.

Također, naveo je kako je stranka kojoj je na čelu okrenuta budućnosti te kako se ne žele neprestano okretati u prošlost. No, uvjeren je i kako se postojeća društvena stvarnost ne može mijenjati na bolje bez znanstveno utvrđene istine o događajima iz bliske prošlosti.

-BiH je kulturološki i civilizacijski sastavni dio Europe. Unaprijeđenijem svoje unutarnje organizacije u prihvaćanjem europskih standarda treba svjedočiti zrelost za puno članstvo u EU i NATO-u. Reforma ustava u pravcu standardizacije ljudskih i građanskih, kolektivnih i individualnih prava te prilagodba zakonodavstva europskim normama, uvjet su za brži europski iskorak. Država ne može biti prepuštena slijepim mehanizmima kapitala i hladnim privatnim interesima, kazao je Budimir.

Cilj SPP-a, dodao je, je održiv razvoj koji se zasniva na balansu između ekonomskog rasta, socijalne pravde i zaštite životne cjeline.

-Borit ćemo se protiv korupcije, organiziranog i institucijalnoga kriminala i to svim sredstvima. Korupciju, pošast 21. stoljeća, pokušat ćemo potpuno iskorijeniti. Zalagat ćemo se i za socijalne programe koji će posebno štiti obitelji s djecom. Djeca i omladina su zajedničko bogatstvo. Zalagat ćemo za konsolidiranje a potom i reformu mirovinskog sustava.

Umirovljenici nisu socijalna kategorija, oni su svoja prava zaradili, rekao je Budimir te dodao kako je neponištivo pravo svakog pojedinca da bira gdje će živjeti.

-Učinit ćemo sve da se ni na koji način nikomu ne ograniči pravo na povratak u predratno prebivalište. Vjersku i nacionalnu različitost u BiH treba doživljavati kao prednost, a ne manjkavost. Zalažemo se za BiH kao državu suverenih i ravnopravnih naroda i građana s punim nacionalnim, vjerskim i građanskim slobodama. Nacionalistička zatvaranja i podjele onemogućuju daljnji demokratski razvoj BiH i štete svim narodima i građanima ove zemlje, izjavio je Budimir.

Također, rekao je kako se SPP protivi svakoj isključivosti, nacionalizmu, šovinizmu i diskriminaciji po bilo kojoj osnovi.

-Zalažemo se i za standardiziranje braniteljskih prava na razini države. Humanizam i tolerancija su jedini put ka blagostanju jednog društva, kazao je Budimir.

Inače, na samom Saboru nazočilo je preko 500 izaslanika iz svih dijelova BiH, a istaknuto je i kako stranka već ima preko 5000 članova. SPP je, pak, nastala u travnju ove godine i to nakon što je Budimir, inače i predsjednik FBiH, napustio HSP BiH zajedno s drugim dosadašnjim pravašima koji su bili nezadovoljni politikom koju je provodio predsjednik HSP-a Zvonko Jurišić.

(dnevno.ba)