Danas je održana sedma redovita sjednica Općinskoga vijeća Čitluk kojom je predsjedavao Marin Radišić. Prije usvajanja Dnevnoga reda načelnik Općine Čitluk Ino Jerkić zatražio je da se sedma točka Dnevnoga reda“  Prijedlozi za rješavanje pitanja u ime  Općinske službe za geodetske i imovinsko-pravne poslove“ na današnjem zajedanju vijeća izostavi kako bi se do sljedeće sjednice ispravila i dopunila što je i prihvaćeno, pa je Dnevni red od ukupno 7 točaka jednoglasno usvojen.

Zaključci sa protekle šeste sjednice Općinskoga vijeća Čitluk jednoglasno su usvojeni, nakon čega se prešlo na upite vijećnika. Jedan od upita bio je i o nelegalno sagrađenim objektima u našoj općini, te je li Hercegovačko-neretvanska županija objavila novi Zakon o građenju. Na upit je odgovorio načelnik Jerkić rekavši kako je Zakon na snazi već dvadesetak dana. Tema je bila i elektro-priključci, odnosno vijećnike je interesiralo kako sagrađeni objekt koji posjeduje urbanističku dozvolu za gradnju ne može dobiti priključak na elektro-mrežu, te da im je u Elektroprivredi HZHB kazano da se raspitaju u Općini. Načelnik je pojasnio kako baš sve nije do Općine i da elektro-priključak ne može dobiti objekt koji ne posjeduje građevnu dozvolu.

Tko je dobio urbanističku, a nije građevnu zbog neriješenih imovinsko-pravnih poslova ne može dobiti ni elektro-priključak. Nadalje vijećnik je pitao što je problem nepostojanja Suda u Čitluku, te je li raspisan natječaj za izgradnju zgrade. Kazano mu je da će dobiti pisani odgovor do sljedeće sjednice Općinskoga vijeća. Vijećnici su iskazali i nezadovoljstvo cestom Biletić-Polje-Čitluk, te kazali kako imaju saznanja kako će narod blokirati tu dionicu ceste. Kazano im je  da postoji dogovor za sanaciju-županija Hercegovačko-neretvanska će nastojati to riješiti uz kredit i sanirati regionalne ceste.

Izvješće o radu u 2012.godini  Centra za socijalni rad Općine Čitluk podnio je ravnatelj Zdenko Markota . Iznio je probleme s kojima se susreću u Centru, neisplaćenim davanjima korisnicima zbog toga što resorno županijsko ministarstvo nije prebacilo novce.

Vijećnik je gospodina Markotu pitao o 100% invalidima prve skupine iznad 65 godina, a radi se o 58 ljudi s područja općine  koji imaju prava, ali su im ukinute naknade za pravo na pomoć druge osobe. Godišnja izdvajanja za te ljude su 110 tisuća maraka, a mjesečno bi se za njih izdvajalo novca u visini jedne  općinske prezentacije. Zaključio je da je sramota imati pravo, a ne moći ga konzumirati. Odgovoreno mu je da sve što bude zakonom propisano Centar će provoditi u djelo.  Izvješće o radu Centra za socijalni rad jednoglasno je usvojeno.

Profesor Andrija Stojić, tajnik Crvenoga križa Čitluk izvijestio je vijećnike o radu u protekloj godini i dobio njihove pohvale zbog jedne plemenite ideje koju je pokrenuo o dostavi toplih obroka za 50 korisnika koji nemaju nikoga svoga da za njih brine i u teškoj su situaciji. Međutim u našoj općini je to kratko trajalo – četiri mjeseca, kako je kazao tajnik Stojić, onoliko koliko je novca bilo nekih 7.000 maraka. Godišnje bi za te naše sugrađane trebalo 30 tisuća maraka kako bi imali topao obrok, to je jedan vid pučke kuhinje,ali njegovo je mišljenje kako nema sluha i kako im treba jedan jak autoritet da ih okupi i podrži kako bi se taj projekt  realizirao. Prijedlog vijećnika bio je  uspostaviti komunikaciju Karitas-Crveni križ-Centar za socijalni rad, jer malo pozornosti daje velike rezultate.

Prijedlog Plana upravljanja otpadom u Općini Čitluk 2012-2017 na današnjoj je sjednici Općinskoga vijeća usvojen uz prijedlog za izmjenu dijela Plana koji se tiče deponije crvenoga mulja na Dobrom selu.

Raspravljalo se i o imenovanju članova Povjerenstva za imenovanje i preimenovanje naziva ulica i trgova u Općini Čitluk. Načelnik Jerkić koji imenuje Povjerenstvo kazao je kako će projekt biti završen do kraja mjeseca. Povjerenstvo će raditi na imenovanju ulica,trgova,kućnih brojeva po naseljenim mjestima u Općini Čitluk. Vijećnici su pitali kako staviti broj na kuću koja postoji, a nema je u papirima, imat će broj, ali ne i elektro-priključak. Duhovitoj dosjetki načelnik se samo nasmijao.

Klub vijećnika HKDU-a Čitluk pozdravio je Projekt, ali zbog toga što iz Općine  nisu  obavijestili niti jedan klub iz oporbe o izboru članova u Povjerenstvo ostali su suzdržani pri glasovanju na ovu točku Dnevnog reda. No ona je ipak usvojena sa 13 glasova za i 8 suzdržanih.

Pod točkom razno Predsjednik Mjesne zajednice Mostarsko Cerno Dragan Barbarić prenio je stajalište Vijeća MZ-a u kojemu izražavaju negodovanje što je izmjenom Statuta Općine Čitluk Mostarsko Cerno izgubilo status naseljenoga mjesta, te se nalaze kao ulica u naseljenom mjestu Služanj.

„Mi na to ne pristajemo i pisat ćemo Peticiju“- kazao je Barbarić, na što mu je načelnik Jerkić kazao da će ih podržati i dostaviti im potrebnu dokumentaciju u roku od tjedan dana.

Na koncu današnjega zasjedanja Ino Jerkić, načelnik Općine Čitluk iskoristio je prigodu upoznati vijećnike s jučer potpisanim Ugovorom. Naime, ministar Jović potpisao je četiri ugovora o sufinanciranju radova u vodoprivredi za 2012. godinu s načelnikom općine Čitluk Ivom Jerkićem u vrijednosti od 320.000 maraka, i to: Ugovor o sufinanciranju izvođenja radova na projektu “Vodosprema Odaci” u kojem Ministarstvo ulaže 50.000 maraka, ugovor o sufinanciranju izvođenja sanacijskih radova na projektu “Glavni distribucijski cjevovod vodosprema Jelina glavica – crpna postaja Ograđenici” – Broćanska ulica, s financijskom potporom od 190.000 maraka, ugovor o sufinanciranju projektiranja i izvođenja sanacijskih radova na projektu “Vodovodna mreža Blizanci – poboljšanje opskrbe vodom  viših zona naselja Blizanci (Kordići i Gakići)” koji Ministarstvo sufinancira sa 60.000 maraka, te ugovor o sufinanciranju i izvođenju radova na projektu “Sanacija obala rijeke Neretve i oštećenja od djelovanja voda na lokalnoj cesti u Biletić polju”, za koji Ministarstvo izdvaja 20.000 maraka.

(glasbrotnja.net / Danijela Šakota)