Prema pisanju nestranačkog i neovisnog portala brotnjo-online.com, Općinski odbor Mladeži HDZ BiH Čitluk i ove godine organizira besplatne tečajeve stranih jezika, točnije njemačkog jezika. Detaljnije informacije o tečaju možete pronaći ako se malo potrudite ili ste ih vjerojatno već dobili, ukoliko ste član stranke koju mladež predstavlja.

Iseljavanje mladih iz Bosne i Hercegovine polako dolazi do razine koja će se moći uspoređivati sa iseljavanjem radno sposobnog stanovništva sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kada su kući ostajali samo oni koji nisu mogli otići. Tada, kao i danas, glavni krivci bili su država i politički lideri. Dok bi se optuživanje bivše države i tretmana kojeg je imala prema hrvatskom narodu donekle moglo logički opravdati raznoraznim neshvaćanjima i bojaznima, danas se teško može reći da nam je na lokalnoj razini, gdje smo “svoji na svome”, netko izdaleka ne da da iskorištavamo svoje mogućnosti i prilike koje imamo doslovno ispred kućnog praga. Ako igdje mlada i perspektivna osoba može progurati svoju ideju pretvorenu u djelo ili uslugu, onda je to Čitluk i okolica. Samo je pitanje na koliko razumijevanja, podrške i poticaja može računati od strane općinskih vlasti, čije vladanje izgleda kao plutanje tikve niz rijeku, a na vlasti se održavaju samo iz razloga što sa oporbene strane nema dovoljno onih koji bi odlučili pođoniti obraz i zagaziti u politički glib, u kojem se vladajući već dugo nalaze i iz kojeg ne znaju ili ne žele izaći.

Što se tiče altruističnog nastojanja obrazovanja naroda i puka u duhu fra Didaka Buntića, puno korisnije bi bilo pokretanje određenih radionica i seminara o samozapošljavanju, pokretanju različitih obrta i slične aktivnosti, koje će u mladoj broćanskoj osobi potaknuti pozitivno i produktivno razmišljanje usmjereno ka lokalnoj zajednici, a ne ga tečajem njemačkog jezika poticati i motivirati na eventualni odlazak u zemlje gdje sunce tuđeg neba grije. Tečajevi engleskog i talijanskog donekle su i bili razumljivi zbog turističkih mogućnosti i blizine Međugorja, no to ne znači da se svi Brotnjaci zainteresirani za akademski rast trebaju baviti ili zanimati za ugošćavanje hodočasnika, posluživanje večera ili turistička kupanja po obližnim rijekama.

Ako je odluka o održavanju tečaja njemačkog jezika samo iz razloga što je to trenutno “in”, onda su i Mladež i stranka HDZ BiH Ogranak Čitluk same sebi zabile još jedan autogol, i to manje od godine dana prije održavanja lokalnih izbora.

(www.citluk.net)