Od ranih jutarnjih sati više stotina građana čeka u redu kako bi obavili svoju građansku dužnost i glasovali za predsjednika Republike Hrvatske.

U Mostaru se glasuje u Osnovnoj školi ”Ilija Jakovljević”, a zbog ogromnih gužvi pripadnici MUP-a reguliraju promet u ovoj ulici.

Među građanima sve je više nervoze, a u jednom trenutku došlo je i do verbalnog incidenta između dvije grupe građana.

Očekuje se kako će se tijekom na ovom biračkom mjestu povećati gužva, jer autobusima stižu glasači iz mnogih mjesta iz Hercegovine. Najavljeni su tako autobusi iz Čapljine, Stoca, Ljubuškog, Širokog Brijega…

Jutros u devet sati na ovom biračkom mjestu glasovao je i član predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je poručio kako treba stvoriti normalne uvjete za glasovanje hrvatskih državljana u BiH.

U BiH je jutros u sedam sati otvoreno 15 birališta na kojima građani s pravom glasa na izborima za predsjednika Hrvatske biraju u drugom krugu između dosadašnjeg predsjednika RH Ive Josipovića i HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović.

Najviše biračkih mjesta u BiH, njih deset, otvoreno je u Mostaru, po dva su otvorena u veleposlanstvu u Sarajevu i generalnom konzulatu u Tuzli, a jedno u generalnom konzulatu u Banja Luci.

Procjenjuje se da u BiH živi između 250.000 i 260.000 hrvatskih državljana s pravom glasa, no za glasovanje u drugom krugu predsjedničkih izbora aktivno se registriralo njih tek nešto više od deset tisuća.

bljesak.info