“Požar” u Srednjobosanskoj županiji koji je nastao zbog sukoba između aktualnog rukovodstva HDZ-a 1990. na čelu sa Slavicom Josipović i protivnika koji žele pod svaku cijenu preuzeti tvrđavu “devedesetke” koja, usput rečeno, ima i ključnu važnost za funkcioniranje cijele stranke, ugašen je zahvaljujući brzoj intervenciji Martina Raguža. On je na sastanku s Josipović i kao i zamjenikom predsjednika Rudom Vidovićem uspio barem za jedno vrijeme izgladiti situaciju i odgovoriti spomenuti dvojac od najavljenih ostavki koje bi zasigurno uvelike poljuljali rast i jačanje HDZ-a 1990. na terenu što je i glavni cilj novog rukovodstva u predstojećim mjesecima, a istovremeno je odlučeno da se u idućih mjesec i pol do dva provedbu izbori unutar stranke na cijelom području središnje Bosne.

Prema riječima Vidovića, razgovor je bio vrlo konstruktivan te se pokazalo da se i najteža i bolna pitanja mogu rješavati, što je dokaz demokratičnosti, dok je istodobno njegova ostavka upozorenja išla, zapravo, u smjeru institucionalnog i statutarnog rješavanja otvorenih pitanja. Raguž i Rimac su pokazali razumijevanje, a zaključak je da se kreće, sukladno onome što je predvidio Statut, u reorganiziranje, odnosno izbore od najniže pa do najviše županijske razine.

- Namjera nam je u idućih mjesec i pol – dva završiti sve izbore u područnim odborima, općinskim organizacijama, zaključno sa županijskom, gdje bi se uveli novi ljudi, računajući, naravno, i mjesto za stare kadrove, ali na način na koji definira Statut, pojasnio je Vidović, upozorivši kako se problem pojavio nakon što su neki ljudi, bilo iz dobre ili loše namjere, željeli određene stvari ubrzati, iako je procedura prilično jasna.

Na koju kartu igraju?

Situacija je opasno prijetila prijeći u potpuni krah unutar Županijskog odbora središnje Bosne što bi bilo ravno katastrofi u vremenu kada novo vodstvo “devedesetke” pažljivo pokušava uspostaviti red i vratiti snagu tijelima na terenu kako bi infrastrukturno i kadrovski spremno dočekao iduću godinu i početak predizborne kampanje.

Kako je naš list već pisao, stanje se zaoštrilo zbog nastojanja određenih kadrova u ŽO-u SBŽ-a da skinu Josipović s čelne funkcije, pritom joj zamjerajući niz poteza koje je povlačila kao prva žena ove organizacije, navodni nepotizam, a tu je također i činjenica da je Josipović jedna od najglasnijih protivnica nastavka provedbe ovakvog sporazuma s HDZ-om BiH na nižim razinama. Upravo su njezini protivnici igrali na potonju kartu i pokušali, doznajemo, izvršiti pritisak kako bi se Raguža uvjerilo da je nedopustivo da osoba koja vodi samo jednu od niz stranačkih organizacija tek tako jasno i glasno traži i forsira što hitnije distanciranje Raguža i vrha stranke od Dragana Čovića i njegovog HDZ-a BiH te zauzimanje potpuno samostalnog smjera djelovanja. Uz Josipović, tu je i Rudo Vidović, njezin dugogodišnji savjetnik kojeg su protivnici također željeli maknuti, no kako stvari stoje, i on je, baš kao i Josipović, odustao od podnošenja ostavke.

Službeno, nakon sastanka, kao razloge za podnošenje ostavki Josipović i Vidović istaknuli su neslaganja oko najavljenih stranačkih izbora unutar Županijskog odbora ove stranke.

Određeni broj članova, naglasila je Slavica Josipović, htio je riješiti izborno pitanje unutar HDZ-a 1990. protivno Statutu stranke, dogovor je ipak postignut, stanje se smirilo, pri čemu je Josipović potvrdila kako će na sljedećoj sjednici Županijskog odbora koju zakaže kao njegova predsjednica biti provedeni unutarstranački izbori na osnovi Statuta stranke.

Upozorenje

- Naše ostavke su bile upozorenja i imale su cilj jačati institucionalno rješavanje nekih otvorenih pitanja koja postoje u SBŽ-u, kazao je Vidović. Šture informacija ipak otvaraju prostor za različite spekulacije i nagađanja, no ono što je poznato jest da na, uvjetno rečeno, drugoj strani stoje član Predsjedništva Anto Bilić iz Travnika uz potporu ministra MUP-a u SBŽ-u Joze Lučića te Nikole Bilića iz Jajca. Navodno su općinski odbori Jajce, Dobretići, Bugojno, Uskoplje, Travnik, Novi Travnik, Vitez i Kreševo već zatražili hitnu smjenu Josipović, a stanje je kulminiralo krajem prošlog mjeseca kada je došlo do obračuna na sjednici Županijskog odbora, odnosno na zadnjoj sjednici prošlog tjedna kada se trebalo navodno glasovati o izjašnjavanju nepovjerenja Slavici Josipović.

Prvi veći test

Prvi pravi test za Raguža kao predsjednika stranke tako je uspješno položen, no, stanje u Srednjobosanskoj županiji ni izdaleka nije riješeno. Tu postoje određene trzavice i neslaganja što će tražiti odlučnu i hitnu reakciju kako bi se situacija u Županijskom odboru SBŽ-a smirila.

Piše: Dario Pušić/Dnevni list