Danas je u kongresnoj dvorani Hotela Brotnjo održana javna rasprava o radnom materijalu Zakona o međuopćinskoj suradnji. Zakon o međuopćinskoj suradnji jedan je od zakona koji su od strane Saveza općina i gradova Federacije BiH i Saveza općina i gradova Republike Srpske ocijenjen kao prioritetan za unapređenje lokalne samouprave u BiH, a njegov lider je načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić.

Inače, zakon o međuopćinskoj suradnji jedan je od zakona koji se pripremaju u sklopu projekta ”Načelnici za razvoj lokalne samouprave” koji su pokrenuli Savez općina i gradova Federacije BiH i Savez općina i gradova Republike Srpske a koji je podržan od strane  Švicarskog veleposlanstva u BiH i Švicarske agencije za razvoj i suradnju.

Prije samog predstavljanja radnom materijala Zakona o međuopćinskoj suradnji okupljene je pozdravio domaćin, načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić koji je okupljene ukratko upoznao sa aktivnostima u sklopu projekta ”Načelnici za razvoj lokalne samouprave” i javnim raspravama koje se provode a vezane su za zakone koji su jako bitni za funkcioniranje lokalnih samouprava u praksi.

Nakon uvodnog izlaganja načelnika Jerkića član ekspertnog tima Slaviša Šućur okupljenima je prezentirao Zakon kojim se, pored ostalog, uređuju način, uvjeti i postupak uspostavljanja međuopćinske suradnje i oblici preko kojih se ostvaruje, financira i vrši nadzor nad međuopćinskom suradnjom.

Šućur je prilikom svog izlaganja kazao kako je međuopćinska suradnja životna tema zanimljiva za budućnost, tema u okviru koje su rađena mnoga istraživanja i izrađene brojne preporuke.  A prema Šućurovim riječima inicijativu za pokretanje međusobne suradnje među općinama mogu pokrenuti načelnici i svi vijećnici u općinskom vijeću nakon čega općine dobrovoljno uspostavljaju različite oblike suradnje utvrđene ovim zakonom radi izvršavanja poslova od zajedničkog interesa, ostvarivanja zajedničkih ciljeva razvoja a sve u interesu lokalnog stanovništva.

Prezentirajući radnu verziju Zakona gospodin Šućur je također kazao kako se međusobna suradnja ostvaruje: osnivanjem zajedničkog poduzeća, osnivanjem zajedničke javne ustanove, javno-privatnim partnerstvom, udruživanjem financijskih, materijalnih i drugih sredstava, vršenjem određenih poslova od strane jedne općine za drugu ili više općina. Uz člana ekspertnog tima koji je prezentirao Zakon današnjoj javnoj raspravi nazočio je i Amir Kupusija, stručni suradnik Savez općina i gradova Federacije BiH a na prezentaciji se također moglo čuti kako se međuopćinska suradnja financira iz budžeta općina, donacija i sponzorstva fizičkih i pravnih lica, te iz drugih izvora utvrđenih zakonom.

U javnoj raspravi koja je uslijedila nakon prezentacije između ostalih su sudjelovali predstavnica Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica Senada Sabitović, predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Murat Ćorić, Ivan Karlović, predsjednik OV Konjic i brojni mladi iz Čitluka koji su pokazali zanimanje za ovu temu.

Zajednički stav svih sudionika javne rasprave je kako se radi o kratkom, ali kvalitetnom i funkcionalnom zakonu koji ima za cilj što preciznije urediti ovu oblast kako bi općine dobile što više slobode kod samog odlučivanja i kako bi uplitanja viših razina vlasti bila što manja a međuopćinska suradnja lakša i korisnija za lokalne zajednice.

„Zakon je kratak i funkcionalan što je veoma bitno, čuli smo nekoliko tehničkih primjedbi, ali mislim da je Zakon o međuopćinskoj suradnji dobro pripremljen. Od prošle godine, od kada smo odredili na kojim će se zakonima raditi aktivno sudjelujem u pripremi ovog zakona i ispred načelnika sam lider upravo za ovaj Zakon. Petnaestog srpnja u Gračanici i sedamnaestog srpnja u Bugojnu ćemo također imati prezentacije ovoga Zakona“ kazao je načelnik jerkić i dodao kako je zadaća šest načelnika/gradonačelnika da se pobrinu da zakoni bitni za unaprjeđenje lokalne samouprave prođu proceduru i budu prihvaćeni u Parlamentu i Domu naroda. „Mi dakle imamo zadaću ne samo provesti javne rasprave, nego i izlobirati da Zakon prođe. To je naš cilj“ zaključio je nakon javne rasprave načelnik Jerkić.

(citluk.ba)