Fakulteti Sveučilišta u Mostaru napokon dobivaju nova rukovodstva. Jučer je, nakon što je protekli izbor propao, izabran i dekan Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti (FPMOZ). Fakultetsko vijeće ovu odgovornu funkciju dalo je prof. dr. sc. Mariju Vasilju, koji je bio i jedini kandidat. Jučerašnje glasovanje, za razliku od prethodnih, nije bilo popraćeno žestokim govorima, negodovanjima pa i optuživanjima.

Preokret kod glasovanja

Prof. Vasilj jučer je dobio 38 glasova. Samo trojica kolega nisu podržala njegov izbor. No, 21. svibnja bilo je mnogo zanimljivije, kad je za izbor prof. Vasilja bio 21 njegov kolega, a jednako toliko glasovalo je protiv.

- Ja sam im jasno rekao da ovo nije ni moj fakultet, ni moja zgrada, ni moja “ćaćevina” nego naše, da smo ovo mi i da je ovo u nas. Samo sam im rekao da puste čovjeka da radi i da ocjenjuju rezultate – kaže nam prof. Vasilj. Što se tiče obrata kod glasovanja, budući da je protiv njegovog izbora bilo tek troje kolega iz Fakultetskog vijeća, prof. Vasilj kaže kako je osnovni razlog to što se on u nepunih mjesec dana koliko je bio vršitelj dužnosti dekana dokazao te da nema nikakvih prikrivenih primisli posebno protiv nekog od kolega.

- Tog 21. svibnja zahvalio sam se i onima koji su glasovali za mene i onima koji su glasovali protiv mene – kaže prof. Vasilj. Navodi i primjer jednog kolege profesora koji mu je otvoreno, nakon predstavljanja njegovog plana i programa rada, rekao da će glasovati protiv njega što je i napravio.

- Ja to cijenim. On je za mene gospodin čovjek, gospodin profesor – kazao nam je prof. Vasilj ističući kako “ne daj Bože da je bilo nekih primisli da će on biti nepošten prema nekom zato što nije bio za njegov izbor”. Ističe kako nije bilo razloga da nema protukandidata kod izbora jer ima jako dobrih profesora koji bi mogli obavljati tu funkciju i dodaje kako njih ipak treba pitati zašto se nisu prijavili.

Najvažnije točke rada

Već na idućoj sjednici novi dekan najavljuje predstavljanje elaborata za otvaranje dvije nove studijske grupe – Tehnička kultura i informatika te Zaštita na radu. Što se tiče financijskog stanja na ovom fakultetu, na računima su početkom srpnja bila oko 1,2 milijuna maraka, s tim što su obveze do 10. kolovoza bile oko 690 tisuća maraka.

- Dakle, bit će plaća i one se neće smanjivati. Bit će i 13. plaća jer za nju ima novca u proračunu fakulteta zahvaljujući dosadašnjem radu. Našim studentima možemo obećati da se školarine neće povećavati – navodi prof. Vasilj za Dnevni list i dodaje kako je jedna od najbitnijih točaka njegovog plana rada zapošljavanje i napredovanje u zvanju, a mjerit će se rad, kompetencije i zalaganje kandidata.

(pogled.ba)