Klub vijećnika HDZ-a 1990. u Općinskom vijeću Čitluk je u zadnje tri godine više puta tražio podnošenje izvješća o radu javnih poduzeća i ustanova čiji je osnivač Općina Čitluk.

No, kako ističu u ovoj stranci, postala je praksa da se ne podnose izvješća za 2 najvažnija javna poduzeća, Broting d.o.o. i Broćanac d.o.o. kao ni izvješća za Dom zdravlja Čitluk.

Naime, na sjednici vijeća održanoj 31. srpnja ove godine je traženo da se ovaj prijedlog zaključka uvrsti u dnevni red sjednice OV-a.

Svi vijećnici oporbe su bili ‘za’, ali većinom glasova HDZ-a BiH u OV-u, njih 13 koji su bili ‘protiv’, ova točka nije uvrštena u dnevni red sjednice.

Prikrivanje poslovanja

- Klub vijećnika HDZ-a 1990. je prisiljen obratiti se medijima, jer je ovo jedini način da se javnost Brotnja upozna s očitim prikrivanjem rada i poslovanja javnih poduzeća u općini Čitluk. Naše pitanje bi bilo: ‘Treba li Čitluk dva komunalna javna poduzeća?’”, kaže Dragan Kozina, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a 1990. nastavljajući dalje s pitanjima na koja godinama traže odgovor. Bez uspjeha.

- Što se tiče Brotinga, zašto nismo dobili na razmatranje izvješće ili informaciju o radu ovog poduzeća za 2011., 2012., 2013…? Naime, zadnje je bilo na vijeću 26. 1. 2011. za 2010. godinu. Ako je Općinsko vijeće osnivač, tko je u ovom proteklom vremenu bio upoznat s poslovanjem Brotinga, tko je donosio godišnje planove ulaganja, planirao projekte…? Kako i na osnovi čega su im planirana i odobravana sredstva iz proračuna općine u zadnje tri godine? Gdje se sve u prošle dvije-tri godine ulagalo u infrastrukturu? Tražimo popis izvršenih radova po mjesnim zajednicama s cijenom koštanja istih, imena izvođača kao i je li plaćeno izvođaču”, pitanja su i zahtjevi “devedesetke”. I ne samo to. Klub vijećnika HDZ-a 1990., između ostalog, traži planove ulaganja za 2011., 2012., 2013. i za tekuću godinu i njihovu realizaciju.

- Je li rađena revizija projekta kanalizacije za Međugorje i Bijakoviće i ima li smisla investirati ogromna sredstva u sustav kanalizacije za Međugorje i Bijakoviće ako pročistač ne funkcionira? Trebaju li općini koja ima 17.000 stanovnika dva komunalna javna poduzeća ako znamo da većina općina u našoj županiji i u našem okruženju ima samo jedan JP i sve funkcionira možda i bolje nego u Čitluku? Postojanje dva poduzeća koja imaju manje-više isti opis poslova je nepotrebno općini naše veličine. Je li smisao postojanja ovog JP-a ispunjavanje predizbornih obećanja vladajuće stranke?”, pitaju se u ‘devedesetci’ čiji je prijedlog da se, umjesto Brotinga koji treba ugasiti, u općini formira odjel za komunalnu djelatnost. Na ovaj bi se način mogle, smatraju u HDZ-u 1990., postići značajne uštede u proračunu općine i smanjio bi se broj zaposlenih u javnim službama. “Devedesetka” se također pita zašto vijećnici ne znaju ništa o poslovanju JP Broćana” čiji je osnivač i većinski vlasnik Općina Čitluk.

Najviša cijena vode u BiH

- Pitamo se kako većinski vlasnik kontrolira utrošak sredstava koja se svake godine odobravaju u proračunu općine za JP Broćanac i s kime većinski vlasnik dogovara investicije i planirane projekte ovog poduzeća ili direktor ima odriješene ruke i radi što mu je volja bez ikakve odgovornosti? Zašto postoje dugovanja el. energije za rad pročistača? Je li istina da pročistač ne funkcionira i da se sve fekalne vode izlijevaju u podzemlje u bušotine koje su bušene uz pročistač? Zašto godinama držimo neslavan rekord i plaćamo najvišu cijenu vode u BiH? Koliki su gubici na vodovodnoj mreži budući da je 2011. ravnatelj kazao da su veći od 60 posto i da je to normalno, jer druge općine imaju i veće gubitke?”, upozoravaju iz Kluba vijećnika HDZ-a 1990. Oni su se dotakli i odvoza smeća postavljajući pitanje je li ova služba u privatiziranom dijelu JP Broćanac. Također, “devedesetku” zanima čije je vlasništvo i kome je donirano vozilo za smeće za koje je općina platila PDV i pripada li ono sada privatiziranom dijelu od 49 posto JP-u ili općini od 51 posto.

“Devedesetka” traži na uvid popis svih tvrtki koje su glavni partneri Broćancu i iznose koji su plaćeni za nabavu opreme, repromaterijala i drugog materijala u zadnje tri godine.

- Tražimo na uvid ugovore od 2010. do danas između JP Broting i JP Broćanac o održavanju čistoće i ostalih usluga koje Broting plaća Broćancu. Što točno obuhvaća 49 posto JP-a Broćanac koji je privatiziran, koja sredstva i objekte? A što konkretno čini 51 posto čiji je vlasnik Općina Čitluk? Koja su sve osnovna sredstva nabavljana u protekle tri godine i tko je donio odluku o nabavi istih? Vode li se zasebno knjigovodstvo, financije, raspodjela dobiti i ostalo za svaki dio?”, pitanja su koja su proslijeđena predsjedniku i tajniku OV-a Čitluk kao i svim vijećnicima od Kluba vijećnika HDZ-a 1990. Čitluk, navode iz Ureda za informiranje OO HDZ 1990 Čitluk.

(bljesak.info)