Redovita sjednica Općinskoga vijeća Čitluk  protekla je u znaku viječnićkih pitanja koja načelnika nisu ostavila ravnodušnim. Mada se razgovaralo i o drugim temama od krucijalnoga značenja za Općinu moglo se primijetiti kako su rasprave bile žučnije, a sve točke dobro pripremljene i razrađene kako od strane vladajućih tako i oporbe. Znakovito je da su vijećnici oporbe  zahvalili načelniku što je, kako su doznali, pozvao Federalne inspektore u Međugorje na 32-u obljetnicu Gospina ukazanja, što je načelnik Jerkić oštro demantirao kazavši da ga mediji ne vole i da inspektori nisu došli na njegov poziv, nego Agencije za turiste. Otišao je toliko daleko kad je vijećniku spočitnuo da to čine mediji oporbe, pritom spominjući dnevnu tiskovinu koja je do sada uglavnom bila  naklonjenu vladajućoj stranci. Ino Jerkić, načelnik Općine Čitluk bio je proglašavan najuspješnijim načelnikom Jugoistočne Europe i tomu su mediji pisali i govorili na sva zvona, mada pučani Općine nisu vidjeli nikakve rezultate koji su ga lansirali do te titule i tada se nije žalio da ga mediji ne vole, no kad se počelo javno govoriti i pisati o onomu što nije uradio, a kao načelnik je trebao obrušio se na medije, pod globalnima misleći na lokalne.

Vijećnike je interesiralo i kada mogu očekivati saniranje lokalnih prometnica, te o  prijevozu  učenika  u Mostar u srednje škole kad otpočne nova školska godina, kao i  imaju li telekomunikacijska poduzeća potrebna odobrenja za radove na sekundarnoj mreži- načelnik Jerkić niti na jedan upit nije imao jasan i konkretan odgovor, uglavnom se svodilo na vidjet ću, ne znam-raspitat  ću se, izvijestit ću vas, kada, nije rekao.

Na Dnevnom redu bilo je i Izvješće o radu čitlučkih osnovnih škola u protekloj školskoj 2012/2013.godini.

Veselko Pehar, ravnatelj Osnovne škole Bijakovići izvijestio je Općinsko vijeće o rezultatima u netom završenoj školskoj godini. Kazao je i to da školu pohađaju 472 učenika u  kabinetima opremljenim nastavnim pomagalima, te naglasio kako su uložena sredstva u saniranje školskih prostora i uređenje dvorišta, ali da najviše problema imaju s vandalima koji devastiraju školsku imovinu, te da bi im video nadzor uvelike pomogao. Ravnatelj Pehar mišljenja je da je budućnost Međugorja i Bijakovića u novoj osnovnoj školi.

Osnovnu školu fra Didak Buntić u Čitluku pohađa 1124 učenika i druga je škola po brojnosti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, ali nije dobro opremljena što je prioritet u budućnosti, kao i sanirati neke dijelove školske zgrade.  Ravnatelj Marin Kapular  drži kako su se stekli uvjeti za podjelu čitlučke škole na dvije osnovne škole.

Prema izvješću Petra Petrušića, ravnatelja Osnovne škole Čerin, tu su školu u 2012/2013 pohađala 442 učenika, zajedno s učenicima iz područnih odjela. Planirano je tijekom  ljeta sanirati toalete u školi.  Osnovna škola Čerin tiskala je svoj Glasnik.

Općinsko vijeće  imenovalo je članove školskih odbora u tri osnovne škole u Čitluku, Srednje škole „dr. fra Slavko Barbarić“, Osnovne glazbene škole Brotnjo, te Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Čitluk.

Članovi Školskog odbora Osnovne škole Bijakovići u Bijakovićima su Marin Šego, Ivan Kozina i Nikola Ostojić (predstavnici Općine), Mira Sivrić, Ljilja Bradvica i Nives Čule (predstavnici djelatnika), te Franjo Vasilj, Dragan Ostojić i Nino Šarac (predstavnici roditelja).  Glasovano je- 23 za i 1 vijećnik suzdržan.

Školski odbor Osnovne škole  fra Didaka Buntića u Čitluku čine:  Silvio Ostojić, Zdravka Martinović i Ivan Kordić (predstavnici Općine), Matija Macan, Ivanka Ivanković i Ivan Sušac (predstavnici djelatnika), te Đino Medić, Biljana Buntić i Marija Čarapina (predstavnici roditelja). Glasovano  je  – 14 za, 10 vijećnika suzdržano.
U Čerinu će u Osnovnoj školi u Odboru biti: Slavko Andačić, Damir Ivanković i Žarko Luburić (predstavnici Općine), Mario Ostojić, Marija Kolobarić i Ružica Ćorić (predstavnici djelatnika), Ivona Džida, Renata Lovrić i Vitomir Mandić (predstavnici roditelja). Glasovano je – 10 vijećnika protiv i 14 za. Znakovito je da je oporba glasovala protiv iz razloga što je jedan od članova Odbora bio u prošlom sazivu kad je pred učenicima potegao nož na djelatnika škole, ponovno imenovan u novi Odbor i to od strane osnivača-Općine.

U  Osnovnoj  glazbenoj  školi  Brotnjo u Čitluku članovi Školskoga odbora su: Jadranko Vlašić i Nikola Buhovac (predstavnici Općine), Alen Kajan i Tomislav Buljan (predstavnici  djelatnika), te Marinko Barbarić i Željko Sivrić (predstavnici roditelja). Glasovano je – 23 za i 1 suzdržan.

Školski odbor Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića u Čitluku u sljedeće četiri godine  čine:  Boško Pehar, Ilko Prusina i Ivan Dugandžić (predstavnici Osnivača), Stipe Ćavar, Mirjana Paponja i Marija Vučić (predstavnici djelatnika), te Mate Martinović, Jelena Rozić i Tomo Gagro (predstavnici roditelja). Glasovano je – 14 za, suzdržano 10 vijećnika.

Za članove Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Čitluk imenovani su Ivanka Prusina, Dario Barbarić i Dragan Soldo. Glasovano je – 21 za, 3 suzdržana.

S obzirom tko je imenovan u školske odbore u ime osnivača-Općine Čitluk stječe se dojam  da su to uglavnom oni koji na izbornim listama nisu imali dovoljno glasova naroda, pa im je načelnik ovim imenovanjima zaliječio rane.

Raspravljalo se o Nacrtu odluke o postupku i uvjetima  za legaliziranje  građevina izgrađenih bez pravomoćnog  odobrenja za gradnju i Nacrtu pravilnika o naknadi za zadržavanje nezakonito izgrađenih građevina u prostoru. Oba nacrta su jednoglasno usvojena.

Zakon o gradnji kojeg je nedavno usvojila Skupština HNŽ je propisao da će općine  svojim propisom regulirati status građevina iz nadležnosti jedinice lokalne samouprave, izgrađenih bez pravomoćnog odobrenja za gradnju, a  kao važno ističemo to da su sve mjesne zajednice pozvane na aktivno sudjelovanje u donošenju ta dva akta kako bi se iznašlo najbolje rješenje.

Tijekom sjednice razmatrana je i  polugodišnja  informacija  o radu Općinskog vijeća Čitluk, kao i prijedlog  za rješavanje pitanja Općinske službe za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

U točki „Razno“ načelnik Jerkić je izvijestio vijećnike da je imenovao četveročlano povjerenstvo za popis pučanstva s područja Općine Čitluk i da  čeka odgovor Federalnoga ministarstva, ukoliko prijedlog bude odbijen kao što se dogodilo u Općini Grude zbog jednonacionalnoga povjerenstva, a propisano je da četveročlano povjerenstvo moraju činiti : jedan Hrvat, jedan Srbin, jedan Bošnjak i 1 iz reda ostalih, raspisat će natječaj i sačiniti novi prijedlog članova povjerenstva. Odgovarao je i na pitanja koja su mu postavljena na prošloj sjednici Općinskoga vijeća, među kojima je bio i odgovor na upit: Kada će se u Čitluk vratiti Sud?. Načelnik je rekao da je Federalno ministarstvo pravosuđa prihvatilo financirati obnovu i sanaciju zgrade u kojoj je bio Općinski sud u Čitluku prije njegova izmještanja u Mostar.  Sud u Čitluku  imat će 4 suca i 12 djelatnika. To bi se trebalo realizirati u skoroj budućnosti, a za žitelje Brotnja mnogo bi značilo jer bi sudski predmeti prije dolazili na red .

Na prošloj sjednici je aktualizirano pitanje  pučana Mostarskoga Cerna , a već na ovoj sjednici vijećnici su  donijeli  zaključak o usvajanju inicijative MZ Mostarsko Cerno o izdvajanju  iz naseljenog mjesta Služanj, te su zadužili načelnika za izvršenje svih potrebnih  radnji  prema Parlamentu FBiH kako bi Mostarsko Cerno postalo naseljeno mjesto.

Sjednica je trajala nešto više od pet sati i cijelo vrijeme radilo se bez stanke, ponekad uz povišene tonove i žučnije rasprave, ali je u konačnici i mnogo napravljeno, osim što nam je načelnik ostao zakinut za ljubav medija. Koga ćete voljeti na to ne može nitko utjecati, ali da poštujete čovjeka taj to mora i zaslužiti.

(glasbrotnja.net / Danijela Šakota)