Video popraćen slikopisom poginulih branitelja općine Čitluk uz sakralnu glazbu Johana Sebastijana Bacha u izvedbi Prvog benda vojnog orkestra Oružanih snaga BiH nikoga nije ostavio ravnodušnim. Nakon završetka dirljivog video priloga okupljene je pozdravio načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić, koji je u svom govoru prisjetio donošenja odluku kojom je Općinsko vijeće utvrdilo obilježavanje Dana branitelja općine Čitluk i naglasio kako su branitelji Brotnja čistim srcem, hrabrošću i vojničkim umijećem obranili Brotnjo i time i nesebičnom žrtvom zadužli sve žitelje Brotnja da čuvaju krvlju plaćenu slobodu, uspomenu na velike pobjede i poginule branitelje.

„Žrtva naših domoljuba ne smije ostati neupamćena, oni su svoje živote dali u zalog za našu bolju budućnost i naša je dužnost da pokoljenjima koja dolaze nakon nas ostavimo jasnu predodžbu o događanjima u našoj povijesti. To neće biti moguće sve dok nam nad glavama visi mač drakonske prvostupanjske presude našoj šestorci u Haagu… Posebno boli zaključak iz haške sudnice da je šestorka sudjelovala u zajedničkom zločinačkom pothvatu i da je HVO korišten radi ostvarivanja udruženog zločinačkog pothvata. S ovakvom presudom se ne možemo pomiriti, ovakva presuda baca ljagu na sve naše branitelje i premda je rat odavno završio naša borba za istinu još uvijek traje, i trajat će sve do izricanja drugostupanjske presude koju treba potvrditi Žalbeno vijeće. Duboko sam uvjeren da ćemo, baš kao i u slučaju generala Ante Gotovine i Mladena Markača, i mi dočekati oslobađajuću presudu za našu šestorku i da ćemo nakon toga napokon moći zatvoriti ovo poglavlje naše povijesti, okrenuti se ka budućnosti i povijest prepustiti povjesničarima“ kazao je načelnik Jerkić i riječ prepustio prof. dr. sc. Ivici (Ivi) Lučiću s Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu.

Lučić je u središnjem dijelu svečane akademije govorio o početku, uzrocima i posljedicama rata na našem području te kazao kako se uzroci rata u BiH ne mogu tražiti u nekom konkretnom događaju, nego da ih treba tražiti duboko u strukturi komunističkog nedemokratskog i totalitarnog sustava.

„Priča o prošlosti uvijek je priča o budućnosti. Jedna od stvari koje nam pokušavaju podvaliti je da smo izgulili rat, kao mi smo pristali na Federaciju, Federacija je naša kapitulacija. Iako to nažalost danas tako izgleda to nije točno, dakle nismo izgubili rat, jer znamo mi što znači izgubiti rat. Da smo izgubili rat ne bi mi danas ovdje o ovome govorili, ne bi imali ovdje ove ratne zastave i naše generale. Nismo izgubili rat i na to ne smijemo nikada pristati“ zaključio je prof. dr. sc. Ivica Lučić i zaključio kako žrtve obvezuju da ispunimo svoje dužnosti. Da radimo svoj posao dobro i da u listopadu izađem na popis pučanstva, jer je to minimum kojim možemo pokazati da ovdje živimo.

Na kraju svečane akademije učenicama Ivi Prskalo, Dori Pinjuh, Ljilji Ivanković i Mariji Zorki Vasilj načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić uručio je prigodne darove kao nagradu za izvrsnost koju su ove učenice pokazale pišući literarne radove na temu Domovinskog rata. Radovi spomenutih učenica pobijedili su na natječaju koji je proveden u osnovnim školama u Čitluku, Čerinu i Bijakovićima, kao i u čitlučkoj Srednjoj školi dr fra Slavka Barbarića.

 (citluk.ba)