U sklopu Svečane akademije povodom 80. obljetnice završetka izgradnje križa i slavljenja sv. Mise na Križevcu sinoć je premijerno prikazan dokumentarni film o Križevcu. Scenarij filma u kojem je kratki sažetak proteklih osamdeset godina potpisuje dr. Ivica Šarac, a autor filma je Mario Vasilj Totin.

1900. obljetnica Isusove smrti na Križu i poziv pape Pija XI. cijeloj Crkvi potakli su onovremenog župnika župe Međugorje fra Bernardina Smoljana na gradnju križa, vidljivog znaka pripadnosti Kristu i Crkvi na brdu Šipovac. Župljani župe Međugorje na svojim su leđima iznijeli potreban materijal za gradnju i u samo mjesec dana izgradili križ u koji su ugrađene moći Isusova križa dobivene iz Rima. Te 1934. Šipovac je preimenovan u Križevac, a brdo na čijem je vrhu križ svjedočio slogu, dobru volju i požrtvovanost župljana u početku su ga pohodili uglavnom župljani župe Međugorje. Od lipnja 1981. Križevac je postao nezaobilazna postaja mnogobrojnih hodočasnika.

Na početku Svečane akademije dr. fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije, kazao je kako mu je pomalo nelagodno govoriti o stvarnostima koje u sebi nose tajnu koju ne znamo u potpunosti i između ostalog kazao: „Očito je vama i nama Bog namijenio veliku misiju… To je sve bilo u Božjoj providnosti. Ta Božja promisao dotakla je srce fra Bernardinovo, srce župljana, ta Božja promisao i danas dotiče naša srca. Ponosni smo na ove velikane duha poput Bernardina koji je svoju krv prolio u okrutnoj smrti u Neretvi zajedno s drugim našim fratrima u veljači 1945. godine. Sve je to skupljeno u jedan snop boli, patnje, ali iznad svega ljubavi i onoga upravo nevidljivog što predstavlja Križevac“.

Gradnja križa bila je u Božjem planu

Sa fra Miljenkovim mišlju kako smo danas svjedoci nečega što još uvijek ne možemo do kraja dogledati složio se i ugledni bibličar, umirovljeni sveučilišni profesor dr. fra Ivan Dugandžić koji je na akademiji govorio o križu kao simbolu života i spasenja za kršćane. Fra Ivan Dugandžić ovom je prilikom kazao kako je fra Bernardin Smoljan sa svojim župljanima podigao križ koji će u budućnosti odigrati puno važniju ulogu nego što su njegovi graditelji mogli očekivati i kako je gradnja križa bila u Božjem planu. Kazujući ovo fra Ivan je mislio na svjedočanstvo vidjelaca o poruci od 30.08.1984. godine u kojoj je Gospa kazala: „Draga djeco! I križ je bio u Božjem planu kada se ga sagradili.“

- Kako reče provincijal mi smo danas svjedoci nečega što još uvijek ne možemo do kraja dogledati, tek će budućnost pokazati veličinu Božjeg zahvata u župi Međugorje ako budemo na visini zadatka sada i ovdje – zaključio je svoje izlaganje dr. fra Ivan Dugandžić.
Župa Međugorje prošle je godine proslavila 120. obljetnicu župe, tom prilikom povjesničar dr. fra Robert Jolić podario je župi monografiju, a fra Robert je bio i na sinoćnjoj akademiji na kojoj je iznio nekoliko zanimljivih povijesnih podataka vezanih za Križevac.

Središnji događaj Svečane akademije zasigurno je bilo premjerno prikazivanje dokumentarnog filma o Križevcu, nakon kojeg se okupljenima obratio i župnik župe Međugorje fra Marinko Šakota.

- Ovo što činimo mi jest poticaj, buđenje. Naime, nama je potrebno buđenje i potrebno je da nam se otvaraju oči. Ova prigoda i ova obljetnica neka bude poticaj da idemo češće na Križevac,  jer to je u Božjem planu – kazao je fra Marinko i prisjetio se pokojnog fra Slavka Barbarića, fratra koji je cijelim svojim bićem živio Evanđelje, neumorno širio Gospine poruke i na kraju života svoju dušu predao Gospodinu uspinjući se i moleći Križni put na Križevcu. Točnije fra Marinko se prisjetio fra Slavkovog odgovora na pitanje „što bi bilo da se u nekom drugom mjestu ukazala Gospa“, a koji je glasio: „Ne znam što bi bilo, samo znam da bi tamo gdje bi se Gospa ukazala bila isto dva brda. Sto posto bi bila dva brda jer je to očito potrebno Gospi i njezinoj župi“.

Veliki župni zbor župe Međugorje pod vodstvom s. Irene Azinović pjesmom je uveličao Svečanu akademiju povodom 80. obljetnice gradnje križa na Križevcu.

(citluk.ba)