Tradicionalna kulturna manifestacija „Uskrs s Maticom u Brotnju“ započela je sinoć predstavljanjem zbirke pjesama i otvorenjem izložbe rukotvorina i umjetničkih radova u Galeriji fra Didaka Buntića. Na početku programa u sklopu kojeg je predstavljena zbirka pjesama „Isus u Hercegovini“ autora fra Vlade Lončara i otvorena izložba umjetničkih radova i rukotvorina članova Udruge “Naša Zemlja” Dolac na Lašvi – Travnik, prof. Andrija Stojić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čitluku pozdravio je i zaželio dobrodošlicu svim ljubiteljima lijepe riječi i likovnosti.

Kako sam već kazao, Matica hrvatska Čitluk od svog obnoviteljskog rada, a evo Bogu hvala ove godine slavimo 25 godina, uvijek je radila u duhu, zadaći i svrsi Matice i naravno nikada nismo preskočili ove naše najznačajnije kršćanske blagdane kao što su Uskrs i Božić. Uvijek smo pripremali kulturne sadržaje a kasnije je sve to preraslo u prepoznatljive manifestacije. Uzimajući u obzir rad i aktivnosti Ogranka, za ovaj Ogranak može se kazati da djeluje i da su Dani Matice hrvatske tijekom cijele godine – kazao je prof. Andrija Stojić.

Četvrtu zbirku duhovne pjesme iz pera fra Vlade Lončara okupljenima je pobliže predstavio prof. Ivan Sivrić, predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne. Sivrić je ovom prilikom govorio o sedam ciklusa, od koliko je sačinjena knjiga, i kazao kako fra Vladu Lončara cijeni kao zrela pisca koji svoj umjetnički naboj iskazuje na osobit način.

Nije jednostavno odgovoriti na pitanje kome je knjiga namijenjena. Čini se da nema strogo definiranu ciljanu publiku kao što to inače pjesme nemaju, nego su namijenjene svima koji vjeruju u moć riječi i koji se uzdaju da će one i „gvozdena vrata otvoriti“. Kao je riječ ekskluzivno o duhovnoj lirici, onda prihvatimo da su pjesme namijenjene u prvom redu onima koji polažu nadu u svrhovitost ljudskog života koji završava u Bogu – izjavio je Sivrić.

Govoreći o poruci knjige Sivrić je kazao kako duhovna poezija kao izbor na koji se možemo osloniti nudi stanovitu nadu pod uvjetom da prihvatimo onaj iskon iz kojeg i ona izvire. Nakon silnih stranputica u kojima se u poeziji nastojalo stilom ili samim izrazom pronaći smisao i svrhu djelovanja i postojanja na ovom svijetu, mi u Hercegovini, sklonjeni od velegradske buke i civilizacijskoga tempa, imamo priliku za pomirenje sa sobom i Bogom, zaključio je Sivrić.

Zbirka duhovnih pjesama kao svojevrsni molitvenik

Nakon predsjednika Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne okupljenima u Galeriji fra Didaka Buntića obratio se i sam autor. Fra Vlado je na početku otkrio kako je nastao naslov i tko je za njega zaslužan. Prema njegovim riječima zbirku pjesama mislio je nasloviti „Moja duhovna lirika“, međutim  prihvatio je sugestiju pjesnika Ivana Grljušića i zbirku naslovio: Isus u Hercegovini – Iz duhovne poezije.

Ja kažem da nisam pjesnik, nego sam samo pjesnik utoliko što znam čitati dobre pjesnike – kazao je sam za sebe fra Vlado Lončar i dodao kako su njegove pjesme u indikativu, ali jednako tako u optativu, što znači da autor piše o stanju onako kako ga je doživio, ali i da sam želi biti drugačiji, te da to očekuje i od čitatelja.

Da budem iskren, svu svoju ljubav prema Bogu sažimam u Isusa i On je za mene sve. Kao što je sv. Franjo rekao: „Bog moj, sve moje“, tako ja kažem: „Isus moj, sve moje“ i to je opravdanje čitavog mog života. Dakle, knjiga ima univerzalni smisao, a smatram je, nemojte me krivo shvatiti, ako budete polako čitali naći ćete je kao jedan molitvenik, ne u klasičnom smislu, nego u smislu gdje se i moli Bog, i priznaje grijeh, traži oproštenje i gdje Bog pokazuje svoju dobrotu – izjavio je fra Vlado Lončar.

Uz lijepu poeziju posjetitelji Galerije fra Didaka Buntića sinoć su mogli uživati i u ljepoti rukotvorina članova Udruge „Naša Zemlja“, čiji je rad i djelovanje predstavi donedavni predsjednik Udruge Toni Zlojo, akademski slikar. Zlojo je na čelu Udruge koja se bavi promicanjem kulture umjetnosti i tradicije, kao i ekologije bio do veljače ove godine, a od tada je na mjestu predsjednika Mario Pantner, profesor muzike koji je također sinoć bio u Čitluku.

Čak štoviše, prof. Pantner izveo je na klavijaturama duhovnu skladbu „Misty“, zašto je nagrađen zasluženim pljeskom, baš kao i članovi Udruge na čijem je čelu odnedavno. Naša Zemlja na izložbi se predstavila širokim spektrom različitih rukotvorina, a među eksponatima svoje mjesto su našli različiti religijski motivi rađeni u različitim tehnikama na materijalima kao što su drvo i bakar, lijepo stilizirani predmeti za svakodnevnu uporabu, ali i potkovano jaje.

Predstavnici Udruge Naša Zemlja svojim su sinoćnjim domaćinima darovali prigodne darove, a čitlučki župnik fra Miro Šego kazao je kako će dio darova svoje mjesto dobiti u novoizgrađenoj crkvi sv. Jure na Služnju čije se uređenje privodi kraju.

Izložba umjetničkih radova i rukotvorina članova Udruge Naša Zemlja u Galeriji fra Didaka Butića u Čitluku ostaje otvorena sljedeća tri tjedan, tako da će i oni Brotnjaci koji to nisu mogli učiniti sinoć imati priliku razgledati izložbu i kupiti neku od rukotvorina jer je riječ o prodajnoj izložbi.

Fotogaleriju možete pogledati OVDJE.

(citluk.ba)