Drugoga dana posjeta HDZ BiH i HDZ-a RH Međugorju, izaslanstvo te dvije stranke predvođeno predsjednicima Draganom Čovićem i Tomislavom Karamarkom, posjetili su župni ured Međugorje, gdje su se sastali sa župnikom fra Marinkom Šakotom. Uz izaslanstvo spomenutih stranaka bili su nazočni Ivo Jerkić, načelnik općine Čitluk, Marin Radišić, predsjednik Općinskog vijeća Čitluk te Denis Lasić, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.

Sastanak je trajao više od pola sata, a fra Marinko je gostima prenio najnovije informacije vezane za Međugorje, te je izrazio nadu u pozitivan stav pape Franje oko Međugorja koje bi moglo biti proglašeno mjestom molitve i okupljanja vjernika. Fra Marinko je goste upoznao s  radom svećenika u župi Međugorje, naglasio je da veliki broj hodočasnika iz Hrvatske dolazi u Međugorje, te da je u protekloj godini podijeljeno više od 1,7 milijuna pričesti. Naglasio je dobru suradnju s općinom Čitluk, a govorio je i  o potrebi formiranja policijske uprave u Čitluku, što bi sigurnost samom Međugorju podiglo na veću razinu nego što je sada. Također, spomenuto je nepostojanje Turističke zajednice u Brotnju, kao i raspodjela novca od boravišne pristojbe od koje lokalna zajednica odnosno općina nema nikakve koristi.

Tomislav Karamarko je u svom govoru zahvalio fra Marinku na izdvojenom vremenu, te je rekao kako je on čest gost sa svojom djecom u Međugorju. Govorio je o tome kako je njegovoj stranci bitan opstanak Hrvata kako u Hrvatskoj tako i u Bosni i Hercegovini. Naglasio je da Hrvatska ima ustavnu obvezu skrbiti o Hrvatima u BiH, te da će on i njegova stranka sve učiniti kako bi se položaj Hrvatskog naroda popravio tj. kako bi postali ravnopravni u punom kapacitetu.

Dragan Čović se također zahvalio fra Marinku na gostoprimstvu,  pa se osvrnuo na župnikove prijedloge. Rekako je kako je formiranje policijske uprave u Čitluku u nadležnosti Skupštine i Vlade županije gdje HDZ BiH ima većinu, te je naglasio kako se nada da će to biti realizirano u dogledno vrijeme.

Nazočnima se obratio i načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić koji ih je upoznao sa aktivnostima koje se provode po pitanju infrastrukture na području Međugorja i Bijakovića. Naglasio je izgradnju nove prometnice od Potpolja do Međugorja, gradnju tri kružna toka, od kojih je jedan već izgrađen. Spomenuo je da u ovoj godini ide izgradnja kanalizacije kroz Međugorje, a da je već izgrađen pročistač otpadnih voda u Potpolju.

„Ukoliko znamo da je naš proračun vrlo ograničen, a ovogodišnji bi trebao biti oko 6,5 milijuna maraka, a za izgradnju kanalizacije u Međugorju i Bijakovićima će biti izdvojeno 2 milijuna maraka, onda možemo vidjeti o kojem se redu veličina radi – rekao je načelnik Jerkić.

Na kraju sastanka domaćin i gosti su razmjenili prigodne darove, a potom je izaslanstvo nazočilo misi u crkvi Sv. Jakova. Po završetku mise zajednički su se uputili na Brdo Ukazanja u Bijakovićima.

(brotnjo-online.com)