Udruga Broćanska zajednica – Zavičajno društvo građana općine Čitluk organizirala je u petak tradicionalno svibanjsko druženje u Zagrebu. Okupljanje Brotnjaka koji žive i rade u Zagrebu započelo je na Misi koju je u Crkvi bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u zagrebačkoj Dubravi predvodio fra Svetozar Kraljević, a nastavljeno je u samostanskoj dvorani na prigodnom domjenku.

Misi u zagrebačkoj Dubravi nazočili su i hodočasnici iz Brotnja koji su se u petak iz Čitluka uputili u Austriju na komemoraciju za sve žrtve Bleiburga i križnih putova. Nakon Mise jubilarno deseto svibanjsko druženje u Zagrebu otvorili su gospodin Ante Beljo i načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić obrativši se okupljenima pozdravnim riječima.

- Bog ljudsku pomoć treba i tu ste vi Brotnjaci na prvom mjestu. Imenom i prezimenom izabrani da pomognete Gospi u Međugorju, da budete njeni sudionici – kazao je prije blagoslova fra Svetozar Kraljević i predstavio Humanitarnu udrugu fra Mladen Hrkać kazavši kako je rad Udruge poput božjeg zagrljaja ljudima u nevolji.

Humanitarna udruga fra Mladen Hrkać na druženju Brotnjaka primala je dobrovoljne priloge za pomoć radu udruzi koja pruža informacijsku, financijsku i logističku pomoć osobama sa zdravstvenim poteškoćama koje žive izvan Hrvatske, a dolaze na liječenje u Zagreb, kao i njihovim obiteljima.

- Sam Gospodin silazi s neba i dolazi ti evo u tom jadu najvećem, kada dolaziš nemoćan tražiti pomoć: „Bože spasi mi dijete, suprugu, ovoga, onoga“. Onda dođeš i netko te primi s ljubavlju. Ja se zahvaljujem tom projektu ljubavi i dobro je da svi možemo pružiti ruku i zagrliti tog čovjeka koji je došao u nevolji na način da pomognemo taj Božji projekt. To je Božji projekt – izjavio je fra Svetozar Kraljević i zazvao blagoslov na hranu i okupljene u samostanskoj dvorani.

Uz tradicionalno druženje pred komemoraciju žrtvama Bleiburga i križnih putova Broćanska zajednica u Zagrebu organizira i Broćansku večer u listopadu, tako da ova zajednica dva puta godišnje okuplja druženje Brotnjaka u Zagrebu.

(citluk.ba)