Povodom novinskih natpisa o negativnoj ocjeni revizora za općinu Čitluk novinari portala glasbrotnja.net razgovarali su sa Inom Jerkićem, načelnikom Općine Čitluk želeći, sukladno novinarskoj etici, saslušati i drugu stranu i podastrijeti javnosti pravo stanje stvari.

Federalni revizori dali su negativnu ocjenu za rad u 2012. godini općinama Fojnica, Čitluk i Vitez- što je razlog takvoj ocjeni?

Revizija u Čitluku bila je u drugoj polovici srpnja ove godine i prema izvješću dobili smo negativnu ocjenu iz nekoliko razloga. Jedan od razloga je da smo isplaćivali plaće mimo Pravilnika. Naime, mi imamo Pravilnik još iz HZ Herceg-Bosne prema kojemu smo radili. Prije četiri godine izradili smo novi Pravilnik o plaćama, ali zbog  Zakona o uštedama koji je tada usvojen odustali smo od usvajanja. U pripremi je novi Pravilnik i mislim da ćemo u sljedeća dva mjeseca na Općinskom vijeću biti dat na usvajanje. Što se tiče odgovornosti i stanja proračuna, držim da nije oštećen općinski proračun ni općinski djelatnici. Radili smo isto kao i moji prethodnici , iako smo imali zakonsku obvezu raditi po novom Pravilniku, ali kako ga nismo usvojili krajem 2009-te radili smo po onom iz HZ Herceg-Bosne.

Mogu li revizori zbog toga tražiti provođenje sankcija?

Dali su nam rok da u razdoblju od 60 dana ispravimo te nedostatke. Drugi nedostatak koji se spominje u revizorkom izvješću je isplata sredstava udrugama i neprofitabilnim organizacijama u iznosu od  237.200 KM. Naime sve te isplate koje smo vršili za udruženja građana i neprofitabilne organizacije usvojene su na Općinskom vijeću Čitluk. Tu spadaju udruge proistekle iz Domovinskoga rata, naknade za Crveni križ, Športski savez, tu su sve one organizacije koje upriličuju kulturne, religijske i športske manifestacije. Ocjena je negativna, jer kako kažu revizori nismo provodili natječaje za dodjelu tih sredstava iako je to zakonom propisano mi uistinu nismo raspisivali natječaje nego smo u dogovoru s udrugama koje su potraživale sredstva nakon što bismo im odobrili sredstva, po završetku manifestacije od njih smo dobivali povratnu informaciju za što su ta sredstva potrošena, pa je zakon samim tim djelomice proveden. Nismo oštetili proračun, jer udruge nisu u stanju provesti proceduru za natječaj o javnim nabavkama.

Danas je također objavljena vijest kako je u BiH za 2012. godinu uplaćeno za jedan milijun maraka manje sredstava od poreza nego godinu ranije, je li slučajno ili ciljano stavljen akcenat na Općinu Čitluk u ovom revizorskom izvještaju, jer ovdje se ubiru porezi, a prihod od PDV je minimalan?

Kad je u pitanju ubiranje i raspodjela javnih prihoda često sam govorio i ponovit ću da mi imamo konstantno smanjen priliv PDV-a, za 10 posto u odnosu na prošlu godinu, a s terena pristižu informacije da je više uplaćeno. Mi smo ovdje taoci međunarodnih kredita koje je država uzela, jer uprava za indirektno oporezivanje prvo izmiri inozemni dug onda se ostatak vraća općinama, a kriteriji su: broj stanovnika, površina općine, broj učenika u osnovnim i srednjim školama i stupanj razvijenosti i mi smo tu redovito zakinuti kao Općina u kojoj se mnogo više uplaćuje nego li joj se vraća sredstava. Kao mala, a razvijena općina to osjetimo i zbog toga je važan i popis pučanstva, jer ako nas je više dobivamo i veći povrat PDV-a.

Što je zajedničko osim negativne ocjene revizora općinama Čitluk, Vitez i Fojnica?

Ima sličnih momenata i različitosti, još sam Vam dužan reći da revizori navode kako sam dodijelio poslove 436 tisuća maraka bez tendera što nije istina. Za novu cestu u Međugorju bio je raspisan natječaj vrijedan 879 tisuća maraka i bio je objavljen i bilo je sedam ponuđača. S Ministarstvom prometa i veza išli smo pregovaračkim postupkom kako bismo povukli 350 tisuća maraka i spreman sam to svima pokazati, jer tu nema nikakvih malverzacija, nisam oštetio ni općinski proračun, niti djelatnike Općine Čitluk.

Vratit ću se na suradnju s općinama i gradovima u BiH koja je uistinu dobra iako sporo ide.

Kada se krene s razine države BiH, pa i entiteta FBiH i RS-a uvijek se koplja lome na Hrvatima i manjim općinama? Treba li i zbog toga staviti akcenat i na važnost popisa pučanstva, da Hrvati još jednom pokažu da su konstitutivan i jednakopravan narod u BiH?

Popis će pokazati, ali se bojim da će nas biti manje nego 1991. godine i pozivam sve Hrvate da ne prespavaju popis i odazovu mu se. Poslije ovoga popisa će se i BiH morati preustrojiti, jer smo presložena država kojoj se nemoguće održati s četiri razine vlasti, to je nemoguće isfinancirati.

Mi smo na općinskim razinama oni koji su prva karika uz narod i građani uvijek svoja prava traže u općinama i uvijek smo pod pritiskom, a kad se odlučuje uvijek smo na repu, odnosno na kraju.

Kažite nam što Vi mislite bi li smanjenje broja županija, a jačanje općina dovelo do boljitka u BiH?

Moje mišljenje je da u svakom slučaju treba jačati lokalnu zajednicu, jer tu je život, a što se tiče viših razina mora se neko rješenje naći jer smo presložen i preskup aparat. Često se vozi slalom kako bi se nešto odradilo, poglavito ako su federalni i županijski zakon u koliziji.

Bila je to druga strana priče o negativnoj ocjeni federalnih revizora za Općinu Čitluk.

PIŠE:Danijela Šakota

FOTO:Marijana Tomić

(glasbrotnja.net)