U Ustavu BiH briše se etničko određenje biranih članova Predsjedništva BiH, a u Izbornom zakonu BiH se uvode dva izborna područja u F BiH, iz kojih će se birati dva člana Predsjedništva BiH koji neće moći biti iz istog područja, niti iz istog konstitutivnog naroda ili predstavnik ostalih.

Ovo je suština dogovora o načinu rješavanja odluke u slučaju Sejdić-Finci koju su dogovorili predsjednici SDA i HDZ-a, Sulejman Tihić i Dragan Čović.

Dnevni avaz donosi integralni tekst sporazuma:

1. U Ustavu Bosne i Hercegovine briše se etničko određenje biranih članova Predsjedništva BiH tako da član V stav 1. Ustava glasi: “Predsjedništvo Bosne i Hercegovine se satoji od tri člana: dva člana koji se neposredno biraju s područja Federacije i jednog člana koji se neposredno bira sa teritorija Republike Srpske. Iz istog naroda ili iz ostalih ne može biti izabran više od jednog člana Predsjedništva”.

Izmjene Izbornog zakona:

2. U Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine mijenjanju se relevantne odredbe tako da se izbor članova Predsjedništva BiH s područja Federacije propisuje na slijedeći način:

2.1. Svi birači s područja Federacije mogu glasati za sve kandidate za člana Predsjedništva BiH predložene iz Federacije. (Izborna jedinica je FBiH).

2.2. Samo za potrebe izračunavanja izbora članova Predsjedništva sa teritorija Federacija formiraju se dva   izborna područja koja su geografske cjeline sa približno jednakim brojam stanovništva:

Izborno područje 1 (Posavska, Unsko-sanska, Livanjska, Zapadnohercegovačka, Hercegovačko-neretvanska i Srednjobosanska županija);

Izborno područje 2 ( Tuzlanska,   Zeničko-dobojska, Sarajevska i Bosansko-podrinjska županija, Brčko distrikt BiH-opcija za FBiH).

2.3. Nakon izbora prvo se utvrđuje Genaralna rang-lista svih kandidata za Predsjedništvo BiH sa teritorija Federacije. Svi kandidati se rangiraju na osnovu ukupno dobijenih glasova sa cijelog terotorija Federacije.

2.4. Prvorangirani kandidat na Generalnoj rang-listi (znači dobio je največi broj glasova sa cijelog teritorija Federecija) je prvi izabrani član Predsjedništva BiH sa teritorija Federacije.

2.5. Drugi izabrani član Predsjedništva BiH sa područja F BiH je slijedeči kandidat sa Generalne rang-liste koji nije iz iste etničke kategorije i nije dobio dominantan broj glasova iz istog izbornog područja kao prvorangirani kandidat

(Dominantan broj glasova je natpolovičan broj glasova od ukupnog broja glasova koje je kandidat dobio sa cijelog područja FBiH)

- Neke detalje modela je potrebno doraditi – stoji na kraju sporazuma Tihića i Čovića o načinu rješavanja odluke u slučaju Sejdić-Finci.

(Izvor: Dnevni avaz)

Tihić o dogovoru sa HDZ-om BiH: Ovo je najbolje moguće rješenje!

Predsjednik SDA Sulejman Tihić potvrdio je za Agenciju Anadolija da je s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem dogovorio formulu za rješenje presude u slučaju Sejdić – Finci, ali i neka druga rješenja za probleme koji su do sada opterećivali bosanskohercegovačku političku scenu.

“Ovo je najbolje moguće rješenje koje zadovoljava presudu suda u Strasbourgu i koje zadovoljava i one principe koje smo svi istaknuli, a to je da nema treće izbore jedinice, da rješenja nisu asimetrična i da jedan narod ne može birati drugom narodu člana Predsjedništva BiH. Federacija BiH ostaje jedna izborna jedinica”, kaže Tihić za Anadoliju.

Najavio je da najkasnije do sljedećeg ponedjeljka treba biti potpisan dokument između SDA i HDZ BiH kojim bi ovo pitanje bilo definirano, nakon čega će biti otvoren prostor za postizanje dogovora i sa drugim političkim strankama.

“Prije svega, sa strankama u FBiH… Iz Republike Srpske (RS) su rekli da će se oni složiti s onim sa čime dogovore stranke iz FBiH, ali moramo i njih, svakako, uključiti. Vidite, razgovarao sam sa Fahrudinom Radončićem, liderom Saveza za bolju budućnost BiH. Koliko sam vidio, on prihvaća ta rješenja. Smatra da su realna, provodljiva i prihvatljiva za jedan i drugi narod”, tvrdi Tihić.

Ističe da je sa čelnicima HDZ-a BiH dogovarano i pitanje Mostara i da su se i tu “stavovi dosta približili”.

“Razgovaramo o dvije mješovite županije, to jest Srednjobosanskom (SBŽ) i Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ). Mi smo rekli da sve on što Bošnjaci daju Hrvatima u srednjoj Bosni, to će Hrvati Bošnjacima dati u HNŽ. Kada budu stabilna te dvije županije, gdje imamo značajan broj i Bošnjaka i Hrvata, onda ćemo imati stabilnosti i u FBiH”, izjavo je Tihić za AA, potvrđujući da je sa HDZ-om postigao dogovor i oko Brčko Distrikta, odnosno da postoji etnička rotacija gradonačelnika Distrikta i da na ključnim funkcijama u Distriktu budu zastupljeni predstavnici sva tri konstitutivna naroda.

Čović oprezan

Čelnik HDZ BiH Dragan Čović vjeruje da će se sastanak stranačkih izaslanstava SDA i HDZ-a održati u sljedećih nekoliko dana.

Čović je optimist u svezi s dogovorom, ali je nešto oprezniji od Tihića. Tvrdi da će dogovor biti konačan tek kada se zaključi.

“Ja sam vrlo optimističan, nakon bilateralnih razgovora mene i Tihića, ali to moramo predočiti i našim suradnicima. Vjerujem da se oko toga možemo ‘naći’,  ali ne možemo reći da smo bilo što dogovorili, jer nismo ništa konkretizirali. Mi smo ispričali puno toga. Mostar, priče o županijama, presudi suda u slučaju ‘Sejdić-Finci’… Ideje koje imamo, s obje strane, na stolu su i vrijedi raspraviti o tome. Mislim da se oko njih može dalje razgovarati na traženju rješenja kada je riječ o rješenju presude u slučaju Sejdić-Finci. Naše nastojanje je da prije 1. listopada pokušamo to usuglasiti na principima koje smo se usuglasili prije dvije godine, ali sad trebamo naći rješenje koje može biti prihvatljivo za obje strane”, naglasio je Čović.

Pojasnio je kako dogovor oko implementacija presude u slučaju Sejdić-Finci ima širi značaj.

“Ako bi mi dogovorili presudu na način da jedan narod drugom ne bira predstavnike u Dom naroda ili Predsjedništvu BiH, onda bismo relaksirali puno dugih pitanja u BiH. Već četiri godine čekamo izlazak iz tog problema. Mi smo za to spremni, jer nema druge nego tražiti rješenja, i to ih žurno tražiti. Već, evo, četiri godine nismo u stanju realizirati nešto što nam visi iznad glave kao prijetnja. Ako bi se to riješilo, stvorio bi se prostor za deblokadu IPA fondova, rješavanje pitanja bezviznog režima, članstva u Vijeću Europe. Ako bismo mi svoje stavove približili, a mislim da hoćemo, mi bismo sa više optimizma krenuli u proces izbora i imali bi potrebu ih što žurnije organizirati”, ističe Čović.

I on je razgovarao s Radončićem koji mu je navodno obećao da će “podržati svako rješenje koje je naslonjeno na naše principe, a principe smo zajedno prihvatili”.

“Naći ćemo se ovih dana. Imamo dosta izgrađen zajednički stav i oko Vlade FBiH i niza drugih pitanja. No, ponudit ćemo ovo rješenje svima u FBiH. Preozbiljne su ove stvari da bi ih nekom malom većinom provukli. Treba opća potpora u FBiH”, ističe Čović, koji je potvrdio da bi ovakvo rješenje spremno prihvatili iz RS.

Spašavanje političkog obraza

Uvjeren je da bi dogovor o implementacije presude u slučaju Sejdić-Finci pozitivno odjeknuo i u Bruxellesu.

“Spasili bismo politički obraz u Briuxellesu, bili bismo malo vjerodostojniji jer smo više puta europskom komesaru za proširenje Stefanu Fuleu obećavali da tražimo rješenje. Uradili bi to u zadnji trenutak. Ovo je zadnja šansa, jer je kampanja za Europski parlament već počela i u Bruxellesu su u novom filmu”, zaključuje Čović.

(Izvor: AA)