Ministarstvo financija FBiH, po nalogu Federalne vlade (SDA, SDP, NSRzB i HSP), odnosno premijera Nermina Nikšića (SDP), odobrilo je isplatu 102.000 maraka za nabavku novog vozila Audi A6 nelegalnom i nelegitimnom predsjedniku FBiH Živku Budimiru (SPP), doznaje Dnevni avaz.

Kako je potvrđeno ovom listu, ova nabavka odobrena je još u lipnju, a Služba za zajedničke poslove Federacije provela je cjelokupnu proceduru, odnosno postupak nabavke vozila za predsjednika FBiH.

Dnevni avaz neslužbeno doznaje da bi ovo vozilo Budimir trebao dobiti u naredna dva dana.

Budimir je jučer na sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH došao s bijelim Passatom, za koji je kazao da ga unajmljuje već sedmi mjesec.

Kako je već ranije pisao ovaj list, Budimir je na proljeće unajmio superluksuznu limuzinu Hyundai Equus V8 s bogatom opremom, a koju je zaželio da mu država kupi.

Tada je direktor Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH Davorin Korać potvrdio da odluku o nabavci ovog vozila Federalna vlada nije odobrila.

Prema Uredbi o načinu korištenja i nabavci službenih vozila, predsjedniku FBiH pripada službeno vozilo više srednje klase do maloprodajne vrijednosti 110.000 KM, dok Hyundai Equus spada u kategoriju “full size high luxury car”, dakle vozilo najviše luksuzne kategorije.

(poskok.info)