U okviru projekta “Osnaživanje zdravlja žena u BiH”, podržanom od JDC/Susan G.Komen, udruga “Novi Pogled” Mostar za žene sa područja općine Čitluk-Brotnjo, u ponedjeljak 9. svibnja 2016. godine, uradit će 50 besplatnih mamografskih pregleda mobilnim mamogramom, mjerenje tlaka i razine šećera u krvi. Mobilni mamograf bit će smješten u krugu Doma zdravlja Čitluk.

Na organiziranju i provođenju Dana zdravlja u općini Čitluk-Brotnjo veliku podršku dao je Općinski odbor  zajednice žena HDZ BiH  Kraljice Katarine Kosače Čitluk.

Na pregled se mogu javiti žene socijalno ugroženog statusa, s naglaskom bez zdravstvenog osiguranja, s navršenih 40 godina života i dalje. Kontakt osoba je Maja Memić, predsjednica udruge Novi Pogled. Kontakt tel. broj 061/474-485, a prijaviti se može svaki dan u vremenu od 10 do 14 sati.

Pregledi nisu predviđeni za onkološke pacijente, odnosno žene kojima je već dijagnosticiran karcinom dojke.
Pregledi su rezultat osme po redu Race for the Cure/Šetnja-trka za ozdravljenje, koja je održana 3.10.2015. godine u Sarajevu.

Cilj projekta “Osnaživanje zdravlja žena u BiH” je između ostalog i podizanje svijesti o važnosti redovitih pregleda i preventivnih mjera, kako bi se što ranije dijagnosticirao i tretirao karcinom dojke.

Zahvaljujući prikupljenom novcu od registracija, osigurani su paketići za 1400 novooperiranih žena od raka dojke u BiH, koji se distribuiraju preko 24 partnerske udruge u BiH i osigurani su besplatni mamografski pregledi koja će se uraditi na 13 lokacija u BiH.

Do danas  su održani Dani zdravlja u Kaknju, Tuzli, Prnjavoru, Vukosavlju i Visokom.

Slijedi održavanje Dana zdravlja u: Brekovićima, Bužimu, Cerećima, Dubravama, Vincu, Maglaju, Željeznom polju, Brnjicu, Bištvanima, Čitluku, Širokom Brijegu i Hadžićima – priopćili su organizatori.

(citluk.ba)