Umjesto rasprava o tome kako reformirati Federaciju Bosne i Hercegovine bolje bi bilo ukinuti taj entitet, ustvrdio je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović za sarajevski “Dnevni avaz” od ponedjeljka.

“Spremni smo reorganizirati FBiH ali taj proces mora osigurati i njeno funkcioniranje ali i elemente ustavne jednakopravnosti. Jedan od puteva, ne i uvjet, je ukidanje Federacije”, kazao je Čović.

Čović je ovo izjavio u povodu prijedloga za reformu Federacije što ga je izradio stručni tim koji je djelovao pod pokroviteljstvom američkog veleposlanstva u BiH. Taj je tim donio 188 preporuka o reformama koje je potrebno provesti. Zamisao je i da se nakon provedene rasprave sve to obavi do kraja ove godine usvajanjem odgovarajućih amandmana na entitetski ustav.

Čović je istaknuo kako u HDZ BiH vjeruju da je umjesto o transformaciji bolje razgovarati o rasformiranju FBiH. Ona bi pritom bila zamijenjena kantonima ili regijama, u biti zajednicama općina, koje bi funkcionirale kao multietničke tvorevine.

“Hajdemo napraviti tri ili četiri kantona umjesto sadašnjih deset ali da u tom ukidanju vodimo računa da ono što će nastati, kantoni ili regije, bude i multietnično ali i da vodi računa o nacionalnim elementima te da ni na koji način ne ugrožava put BiH ka Europskoj uniji”, kazao je Čović.

Potvrdio je ipak kako HDZ BiH ostaje otvorena za razgovore o svim mogućnostima.

Predsjednik HDZ 1990. Martin Raguž ocijenio je kako je nedvojbeno da FBiH sa svojim sadašnjem ustrojem zapravo generira krizu koja se onda prenosi i na razinu države.

“Racionalizacija federalne strukture je ono što je realno i to nitko ne treba dovoditi u pitanje”, kazao je Raguž dodajući kako tek treba vidjeti je li bolje prići ukidanju Federacije ili pak okrupnjavanju kantona.

Pravni stručnjak Vehid Šehić, član stručne skupine koja je izradila prijedlog reforme FBiH, kazao je kako i ukidanje FBiH ostaje legitimna opcija no pritom se mora imati u vidu kako će se to odraziti na funkcioniranje države.

Šehić drži kako je izvjesno tek da će neka vrsta regionalnog ustroja morati postojati jer je to jedan od uvjeta približavanja BiH EU.