BANJA LUKA - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je kako Federacija BiH treba biti racionalnije organizirana, ali ne na način da se od nje napravi građanska država, jer je to pokušaj stavljanja pečata na nestanak Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH.

On je naglasio da prilikom izrade preporuka za ustavne promjene u FBiH nisu konzultirani predstavnici hrvatskog naroda, te dodao da su Hrvati, koji su bili u tom timu, ljudi daleko od pozicija HDZ-a i da su konzultirani više zbog njihovih životnih iskustava.

-To što je radila američka administracija imalo je cilj da se naprave neke promjene, ali se bojim da u dobrom dijelu preporuka ima onih koje su dobro suprotstavljene. Bit će potreban ogroman napor da izađemo iz sadašnjeg stanja u FBiH, rekao je Čović za Glas Srpske.

Govoreći o mogućnosti ulaska HDZ-a u federalnu vlast, lider ove stranke naglasio je da nema smisla to raditi i da je izgubljen interes za takav potez, dodajući da partnerstvo sa SDP-om nije ništa dalo.

-Mi smo željeli da vrlo odgovorno uđemo u taj odnos prije godinu i po. Žao mi je što u FBiH nismo uspjeli ništa uraditi. Naravno, tu može biti više krivaca, ali u osnovi je složen ustavni aranžman Federacije i zakonska regulativa. Ali i pored toga, kada gledamo odnos SDP-a i HDZ-a, moglo se i u tome više uraditi. Zaista smo imali dovoljno vremena da napravimo tu prekompoziciju u FBiH, ali sve što je uradila četvorka je svedeno na simboliku, rekao je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH navodi kako što se tiče razine BiH, ”tu imamo šestorku, i da se na toj strani može svašta događati u iduća dva-tri mjeseca u duhu pripreme za izbore i hvatanja početnih pozicija i nekih političkih procjena”.

-HDZ u ovom trenutku razgovara s većinom političkih stranaka, da bismo procijenili situaciju. Tijekom devetog mjeseca imat ćemo vrlo jasno iskazana partnerstva sa strankama s kojima vjerujemo da možemo praviti vlast za iduće četiri godine, rekao je Čović.

Dodavši kako je imao susrete sa drugim stranačkim liderima u BiH, kaže da u HDZ-u BiH pokušavaju prepoznati sve one defekte koje imamo i koji bi mogli biti prepreka sutra, a za buduću suradnju poslije idućih izbora sve opcije su otvorene.

-Trebaju nam ozbiljni partneri koji drže riječ, da možemo graditi BiH na dogovoru i kompromisu. Naša vrata nisu zatvorena ni za koga, rekao je.

-Naša iskrena želja je da se okrenemo poslije izbora sređivanju i stabiliziranju ekonomskih i socijalnih tokova, rekao je Čović dodavši kako do će nastojati izbora riješiti pitanje odluke  “Sejdić-Finci” i da se to mora dogovoriti s kompetentnim ljudima iz bošnjačkog korpusa.

-BiH je već duže vrijeme u stagnaciji i to od trenutka kada su Bošnjaci nametnuli hrvatskog člana Predsjedništva u liku Željka Komšića. Mi smo već dugo u sporednom kolosijeku, gdje se izigrala volja jednog naroda i legitimnih predstavnika da budu u vlasti na svim razinama. Od tada BiH preživljava jednu duboku krizu. To je bitno sagledati s prave strane i to, prije svega, trebaju vidjeti bošnjački političari, da nitko više ne pokuša na takav način da se poigrava s BiH, a ne samo Hrvatima. Nismo izgubili samo godine od prošlih izbora nego i godine prije toga, a izgubit ćemo i godinu do idućih izbora. Oni koji žele napraviti građansku BiH, razgrađuju je na najperfidniji način. Susjedi su otišli naprijed, Hrvatska postaje članica, Srbija dobija datum za otpočinjanje pregovora, ali mi smo tu gdje jesmo, rekao je Čović.

(www.citluk.net)