Kolinda Grabar Kitarović (HDZ), koja je prema prvim nepotpunim rezultatima pobjedila na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj, prva je hrvatska predsjednica.

Rođena je u Rijeci 29. travnja 1968. godine, a potječe iz mjesta Lubarska na Grobniku.

Po završetku osnovne škole, Grabar Kitarović upisala je gimnaziju u Rijeci, a nakon tri godine srednjoškolsko školovanje nastavila je u SAD-u u sklopu učeničke razmjene. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu upisala je engleski i španjolski jezik , a diplomirala je 1993. godine.

Nakon završetka fakulteta učlanila se u Hrvatsku demokratsku zajednicu. Više godina radila je u Ministarstvu vanjskih poslova te Veleposlanstvu RH u Kanadi. Stekla je magisterij iz područja političkih znanosti nakon čega je postala ministar savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova.

Od 2003. godine obnašala je dužnost ministrice europskih integracija, a kada su 2005. godine dva ministarstva spojena postala je ministrica vanjskih poslova i europskih integracija i na dužnosti ostala do 2008. godine.

Karijeru je nastavila na dužnosti veleposlanice RH u SAD-u koju je obnašala do 2011. godine, nakon čega je imenovana pomoćnicom glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju.

Kolinda Grabar Kitarović supruga Jakova upoznala je tijekom studentskih dana, a majka je dvoje djece, Katarine i Luke.

Fena