Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir objavio je da je pokrenuo postupak izbora entitetskog ministra financija. Uz napomenu da Budimir od svih političkih subjekata očekuje da će pristupiti ozbiljno i odgovorno u procesu imenovanja, a posebno od svih stranaka koje su zastupljene u Vladi FBiH, iz njegovog ureda je priopćeno kako će on u ponedjeljak uputiti poziv na konzultacije predsjednicima klubova stranaka u Federalnom parlamentu.

Međutim, prije nego je i krenuo u taj proces Budimiru, kao i svakom iole politički pismenom čovjeku u ovoj zemlji je jasno da to neće polučiti bilo kakve rezultate. Pokušavajući se prikazati kao osobu privrženu poštivanju Ustava, Budimir je pokrenuo proces koji Ustav predviđa u situaciji kada je upražnjeno ministarsko mjesto. U normalnim državama ili državama gdje se Ustav ne siluje skoro svakodnevno, vlast uspostavlja mimo zakona i izborne volje naroda i građana, a iza izvršne vlasti stoji stabilna parlamentarna većina, najavljene konzultacije bi vjerojatno rezultirale izborom novog ministra financija. U Federaciji se to neće dogoditi, a čak je upitno koliko će se parlamentarnih stranaka uopće odazvati Budimirovom pozivu na razgovor.

Izvjesno je da to neće uraditi dva HDZ-a, jer oni Budimira i ne priznaju za legitimnog i legalnog predsjednika Federacije. Isto će vjerojatno postupiti i HSP, jer su se politički razišli s Budimirom. Malo je vjerojatno da će na konzultacije s Budimirom doći i SDP, budući da oni odluku o smjeni Ante Krajine smatraju nelegalnom. Usto, odbijanjem prošlotjednog poziva za sastanak kod Budimira entitetski premijer i visoki dužnosnik SDP-a, Nermim Nikšić je već pokazao što misli o „konzultacijama“. Što se tiče SBB-a i SBiH oni bi se konzultacijama mogli odazvati samo formalno, jer je jasno da ove stranke nemaju ambiciju sudjelovati u ovakvoj izvršnoj vlasti.

 To znači da će se Budimir idućeg tjedna „ozbiljno konzultirati“ vjerojatno samo sa SDA,Bojlitkom i svojim SPP-om. Zbog odnosa snaga u Parlamentu FBiH teško da kandidat bilo koje od ovih stranaka, pa makar on bio iz reda „eksperata“, kako to zagovara SDA, teško da može biti izabran. Uostalom, pozicija ministra financija u ovakvoj financijskoj situaciji u Federaciji nije nimalo primamljiva ljudima iz struke. Sve dodatno komplicira činjenica da je Krajina istjeran iz Vlade zbog politike, odnosno kako bi se spriječio SDP-ov pokušaj preuzimanja devetog glasa, a time i natpolovične većine u ovom tijelu izvršne vlasti.

(vecernji.ba)