Prema podacima dobivenim iz Odsjeka za opću upravu koji je sastavni dio Službe za društvene djelatnosti, opću upravu i branitelje općine Čitluk broj upisa rođene djece i broj upisa umrlih u matične knjige u protekloj 2015. godini je identičan. Naime, u Matičnom uredu općine Čitluk u protekloj je godini obavljeno 211 upisa činjenice rođenja u Matičnu knjigu rođenih, baš kao što je obavljeno i 211 upisa u Matičnu knjigu umrlih.

Tijekom 2015. godine 116 parova sklopilo je brak, tako da je broj vjenčanja povećan za 10 parova u odnosu na 2014. godinu kada je Odsjek za opću upravu zabilježio 106 vjenčanja.

Broj upisa u matičnu knjigu rođenih u 2015. godini u odnosu na brojem upisa u 2014. godini povećan je za 100%, no do ovako velikog povećanja došlo je iz razloga što je krajem 2014. godine došlo do izmjena Zakona o matični knjigama. Tada je u Zakona o matični knjigama uvrštena odredba da se upis rođene djece obavlja prema mjestu prebivališta majke, a ne kako je to ranije propisivao zakon prema mjestu rođenja djeteta.

Uslijed već spomenutih izmjena Zakon o matičnim knjigama došlo je i do promjene upisa činjenice smrti, tako da se upis činjenice smrti obavlja prema mjestu prebivališta umrle osobe, a ne prema mjestu smrti kako je to ranije bio slučaj. Međutim ova izmjena nije u tolikoj mjeri povećala broj upisa u Matičnu knjigu umrlih općine Čitluk iz razloga što na području općine imamo ustanove za smještaj starih i nemoćnih u kojima su smješteni korisnici iz općine Čitluk, ali i iz drugih općina.

U Matičnu knjigu umrlih općine Čitluk u 2014. godini upisano je 195 umrlih.

(citluk.ba)