Lider HDZ-a 1990 Martin Raguž smatra kako bošnjačke političke strukture trebaju što prije, u simboličkom smislu, shvatiti da BiH treba biti uređena na demokratski i decentralizirani način, kako su uređene višenacionalne države u Europi, bez bilo čijeg ekskluziviteta i dominacije.

“Vjerujem da će predstavnici ključnih bošnjačkih političkih struktura doći do razumijevanja značaja ovog povijesnog trenutka i šanse da se odnosi stabiliziraju, a ne da se igra na kartu bilo kakvog partikularizma ili ekskluziviteta”, rekao je Raguž.

On je za “Glas Srpske” izjavio da su razne kombinatorike dovele Federaciju BiH u najveću krizu od Washingtonskog i Daytonskog sporazuma.

Raguž vjeruje kako će doći do dogovora u slučaju “Sejdić-Finci” i da je krajnje vrijeme za to, te da su međunarodna zajednica i institucije, prije svega
Vijeće Europe i Europski Parlament zabrinute sporošću i nesposobnošću postizanja dogovora u vezi tog pitanja.

“Ako se prihvati princip da treba izjednačiti individualna i kolektivna prava, rješenje možemo imati vrlo brzo. Ako se želi manipulirati tim principima kao što se radilo do sada, naročito u FBiH i posebno kroz dva posljednja izborna ciklusa, onda ćemo imati nastavak ove konfuzije i duboke institucionalne i političke krize. Hoće li biti izravni ili neizravni izbor članova Predsjedništva BiH, stvar je tehnike”, naglasio je Raguž.

On je zaključio da još nema dovoljno političke volje, mudrosti i hrabrosti da se ovaj princip instalira kao trajni uvijet definitivnog i dugoročnog mira i stabilnosti.

SRNA